Un loc de munca, salarii mai mari, o viata mai buna. Asta cauta cei 100.000 de romani care pleaca anual din Romania spre tari care promit un trai decent. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, din 1989 si pana astazi, din tara au plecat nu mai putin de 2,3 milioane de romani. Destinatiile preferate de romani sunt Italia, Spania si mai nou si Germania. Principalul motiv pentru care pleaca romanii pe alte meleaguri il reprezinta veniturile. Doar in ultimul deceniu ei au trimis in tara peste 42 de miliarde de euro.
Conform unui raport al Institutului National de Statistica pe parcursul perioadei 1989-2012 populatia stabila a Romaniei s-a redus cu peste 3,1 milioane de locuitori. Mai mult de 77% din sporul negativ al populatiei rezidente din aceasta perioada a fost determinat de emigratie. Populatia rezidenta a tarii a scazut la inceputul anului trecut la nivelul inregistrat in 1969, de circa 20 de milioane de locuitori. Cel mai semnificativ „val” de emigrari fiind cel din 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, principala destinatie la acea data fiind Spania. In prezent, cei mai multi romani care au plecat din tara pentru o perioada de cel putin un an au ales Italia.
Daca in 2008, cei mai multi romani s-au orientat catre Spania, patru ani mai tarziu, cea mai cautata destinatie in randul romanilor care au ales sa plece peste hotare a fost Italia
Totodata, numarul romanilor plecati in Germania a crescut in intervalul 2008-2012, de la 5% din totalul emigrantilor, la 7%. In 2012, pe lista statelor alese de tot mai multi romani a aparut si Marea Britanie, care si-a „adjudecat” 4% din totalul emigrantilor din Romania.
Nivelul de trai al principalelor state alese de emigrantii romani este superior celui de aici, insa economiile statelor in cauza au performat mai slab in ultimii ani, in special Spaniei, unde somajul a crescut ingrijorator, ajungand la 26,4% in 2013, potrivit biroului de statistica al Uniunii Europene.
In medie, un roman plecat in Germania castiga de sapte ori mai mult decat veniturile medii anuale ale unui rezident roman. Totodata, românii plecati in Italia castiga de cinci ori mai bine, iar cei stabiliti in Spania de patru ori mai mult, reiese din statistici.
Dupa izbucnirea crizei financiare, sumele transferate au inceput sa scada substantial. Astfel, in 2009, acestea s-au redus cu 34,8%, la 4,3 miliarde de euro, fata de 6,6 miliarde de euro cu un an inainte. Banii trimisi acasa au continuat sa scada pana in 2012, cand s-a inregistrat o usoara revenire, insa trendul negativ s-a reluat in 2013. In prima luna a acestui an, remiterile au fost de circa 259 de milioane de euro, in scadere cu 1,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In ultimii zece ani, romanii de peste hotare au trimis in tara in jur de 42 de miliarde de euro.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu