PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MĂNĂSTIRE UNICAT ÎN ROMÂNIA – VIDEO

MĂNĂSTIRE UNICAT ÎN ROMÂNIA – VIDEO

de Andrei Oprescu
28 vizualizări

Manastirea Corbii Mari de Piatra din judetul Arges reprezinta destinatia potrivita pentru cei care doresc sa petreaca un weekend spritual pe meleaguri legendare. Obiectul de cult dateaza din 1512, dar istoria incepe din secolul II. In perioada comunista, manastirea a fost parasita de calugari, insa a devenit vedeta a marelui ecran, datorita scenelor din seria Haiducii, filmate aici.

 

Complexul monstic de la Corbii de Piatra constituie un monument de importanta deosebita pentru istoria Bisericii Ortodoxe. Este lacasul cu cea mai veche pictura din Tara Romaneasca.

 

Prima atestare documentara este din 23 iunie 1512. Atunci, maica Magdalina deschide manastirea cu hraml Adormirea Maicii Domnului, pe care o inchina domnitorului Neagoe Basarab. Astfel, dupa spusele lui Nicolae Iorga, Corbii de Piatra este prima manastire de calugarite infiintata pe meleagurile noastre.

 

In prima jumatate a secolului al XVIII-lea, manastirea devine biserica de mir ca urmare a asezarii in jurul ei a unei puternice colonii de romani veniti din Jina Sibiului. Peste 200 de familii si-au parasit locurile natale din cauza persecutiilor religioase. Astazi, la Corbii de Piatra, prin purtarea de grija a inalpreasfiintiei sale Calinic Argeseanul s-a reinodat firul vietii monahale, intrerupt acum mai bine de 200 de ani.

 

 

Adriana Răceanu / Valentin Popescu / Ciprian Rusa

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe