De la piure instant si sos pentru paste pana la chiftelute marinate si pizza, romanii pot avea parte de o adevarata masa luata chiar din…raftul supermarketurilor. In prezent aproape orice aliment poate fi consumat fara efort si ore pierdute in bucatarie, doar daca reusiti sa identificati raionul de semipreparate. Insa, pe langa faptul ca nu pot fi catalogate ca si o hrana, multe dintre aceste produse contin o multime de E-uri.
Se gatesc simplu si rapid si chiar sunt gustoase, insa gustos nu inseamna neaparat si sanatate. In procesul de fabricatie se folosesc o multime de conservanti, coloranti si potentiatori de gust.
De aceea senzatia de foame reapare imediat dupa consumul de semipreparate. Glutamatul poate fi gasit pe etichete sub denumirea de:
– E621
– glutamat de potasiu
– acid glutamic
– extract de drojdie
– cazeinat de calciu
– proteine vegetale hidrolizate
– izolat proteic
– glutamat monosodic
– glutamat de sodiu
– arome
Pentru a creste data de valabilitate a semipreparatelor este nevoie si de multi conservati. Iar pentru a le face apetisante, producatorii adauga si coloranti. Iar lista este una destul de mare daca cititi cu atentie etichetele.
Vestea buna este ca exisa si alimente la plic care nu sunt daunatoare pentru organism.
Printre semipreparatele care nu ne imbolnavesc, dar care nu au nici aport nutritiv mare, sunt piureurile instant si fasolea batuta facuta din fulgi. Efectul nociv al ingredientelor din semipreparate este mai mare in cazul copiilor, pentru ca ei au o greutate mica. Substantele periculoase din alimente ajung mult mai rapid in sange, iar efectele sunt mai vizibile.
O alta problema, este obezitatea cauzata de consumul de semipreparate.
Care sunt semipreparatele daunatoare vietii si care sunt cele permise consumului ocazional aflati sambata dimineata de la ora 10:30 la emisiunea Arome-n Bucatarie
ECHIPA: Ilona Rotaru/Ciprian Rusa