PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MĂSURATUL LAPTELUI LA MUNTE

MĂSURATUL LAPTELUI LA MUNTE

de Andrei Oprescu
71 vizualizări

Chiar dacă în societatea contemporană pentru fiecare bogaţie contează valoarea financiară, la munte, totul este diferit. Pentru ciobani masura a orice este cantitatea de lapte pe care o dau animalele. Ciobanii s-au întalnit în week-end în Masivul Leaota, pe Muntele Pietrele Albe şi au măsurat laptele, alături de proprietarii animalelor.

Măsuratul laptelui este un obicei tradiţional care se păstrează de sute de ani. Când îi sărbătorim pe Sfinţii Petru şi Pavel ciobanii măsoară laptele de la toate vacile, după care calculează cantitatea de brânză cuvenită fiecărui crescător de animale.

Înainte de a fi mulse, vitele au îndurat o ploaie torenţială, rece, care nu a făcut altceva decât să scadă producţia de lapte din ziua în care acesta este măsurat de ciobani, sub atenta supraveghere a proprietarilor de animale.

Domnul din imagini a trecut de 80 de primăveri, însă urcă în munţi negreşit, an de an, la măsuratul laptelui.

Cantitatea de lapte mulsă de la o vacă se înmulţeşte cu şase, adică cu numărul lunilor în care vitele stau la munte. Rezultatul reprezintă kilogramele de brânză de burduf şi urdă pe care le primeşte deţinătorul vitei respective. Crescătorii de animale spun că îşi aduc vitele la munte în special pentru brânza de burduf. Aceştia şi-ar dori ca şi tineretul să cunoască tradiţia populară.

Sărbătoarea ciobănească nu s-a încheuat fără binemeritatul ospăţ cu brânză de burduf şi mămăligă fierbinte, unde ciobanii au schimbat impresii cu proprietarii animalelor. Cât de mulţumiţi au fost crescătorii de animale, dar şi ciobanii, de rezultatul măsuratului laptelui veţi afla într-o ediţie specială a emisiunii Carpe Diem, joi seara, de la ora 21:30, doar pe MDI TV.


 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe