Mere din alte judete sau de import vor ajunge, cel mai probabil, pe bancile elevilor damboviteni din toamna. Asta in conditiile in care bazinul pomicol de pe Valea Dambovitei este cel mai mare din tara. Se intampla astfel din doua motive, spun specialistii in agriculutura. In programul derulat de Minsterul Educatiei “fructe in scoli” au acces doar firmele mari prin licitatie, iar, pe de alta parte, productia de mere autohtona este mica din cauza caderilor de grindina. In aceste conditii pomicultorii sunt hotarati sa tina la pret.
Traiesc in patria merelor, insa vor primi la scoala mere de import. Guvernul a decis sa mentina si anul acesta programul “fructe in scoli” pentru toti elevii din clasele I-VIII, plus clasa zero, in limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pentru o perioadă de 85 de zile de scolarizare. Si daca in anii anteriori s-au gasit cativa producatori din Dambovita care sa vanda mere intermediarilor care au castigat licitatia, acum numarul lor s-a diminuat mult. Productia de mere a fost serios afectata de caderile de grindina si temperaturile ridicate din primavara. Asa ca, multe dintre livezi de abia asigura consumul propriu, iar in cazul in care cantitatile sunt ceva mai mari, pomicultorii sunt hotarati sa nu le mai dea pe nimic. Pretul de sub un leu, oferit anul trecut in program, fiind respins din start.
Programul „Fructe in scoli” este o completare a Programului „Laptele si cornul”, prin care elevii de gimnaziu, scoala generala si clasa zero ar beneficia de alimente considerate esentiale pentru dezvoltarea lor. In realitate, aceste programe se pare ca ar fi aparut doar in ideea de a crea piete de desfacere pentru aceste produse, care de cele mai multe ori, nici nu vin in avantajul micilor producatori autohtoni.
Echipa: Corina Slămnoiu/ Răducu Rădoi