Avem sute de meserii in nomenclator, unele dintre ele chiar exotice, insa nu si locuri de munca! In ultima perioada in clasificarea ocupatiilor existenta la nivel national au fost introduse meserii noi. Numai in ultimul an in acest nomenclator au aparut aproape 100 de noi denumiri de profesii. Pe langa meserii noi in domenii precum invatamant sau domeniul juridic, in legislatie au aparut si ocupatii “exotice”. Din pacate nu acelasi lucru se poate spune si despre locurile de munca. Numarul somerilor creste de la o luna la alta, iar oferta de joburi este slaba.
Sute de ocupatii figureaza in nomenclatorul intocmit la nivel national, in care apar meseriile practicate in tara si care sunt indicate printr-un cod. De-a lungul timpului aceasta clasificare a inclus tot mai multe ocupatii, unul dintre motive este faptul ca romanii care lucreaza in strainatate sunt astfel mai usor incadrati pe piata fortei de munca. Cum era firesc meserii noi au aparut in domenii precum invatamantul, ca urmare a introducerii clasei zero, dar si in domeniul juridic sau financiar. Astfel, Romania are cel mai vast nomenclator de meserii dintre toate tarile membre UE. Cea mai recentă modificare la Clasificarea ocupatiilor din Romania a fost operata in acest an cand 100 de meserii au fost introduse.
Foarte bine am putea spune, la prima vedere. Mai multe meserii, mai multe calificari, de unde ar trebui sa rezulte si mai multe locuri de munca. Eronat! In judetul Dambovita de exemplu potrivit datelor AJOFM sunt disponibile doar 191 de joburi , in timp ce numarul somerilor se apropie de pragul de 15. 000, cei mai multi fiind cei care au terminat o scoala profesionala. In Regiunea Sud Muntenia cele mai putine posture vacante sunt in Ialomita. In Giurgiu si Teleorman oferta include putin peste 120 de locuri, iar in Calarasi 230 de posturi vacante. Cele mai multe joburi disponibile sunt in Arges.
Cătălina Sandu