Întoarcerea la vechile ocupaţii nu este pe placul tuturor oamenilor care locuiesc la ţară. O familie din comuna dâmboviţeană Runcu a ajuns la disperare. Lângă casa lor se construieşte o microfermă, iar dejecţiile provenite de la animale deja au devenit subiect de ceartă între vecini. Nici mirosul şi nici mizeria nu pot trece neobservate de cei care locuiesc în zonă. Unul dintre vecini spune că va merge la toate instituţiile care se ocupă cu protejarea mediului.
Microferma este abia în construcţie pe strada Istrăteşti, din satul dâmboviţean Bădeni, însă de mai bine de trei ani gunoiul provenit de la animale este depozitat între casele oamenilor.
Bărbatul spune că cei doi copii nu pot sta la joacă în curte mai mult de o jumătate de oră, din cauza mirosului puternic. Nu doar mirosul deranjează. Domnul Pavel are o fântână chiar pe proprietatea sa. Înainte de a se racorda la reţeaua de apă potabilă, folosea apa din această fântână. Acum este infestată.
Bărbatul spune că a fost ameninţat de proprietarul microfermei de mai multe ori. Nici muncitorii nu sunt mai prietenoşi. Acestia au început să înjure la vederea camerelor de filmat.
Mai grav este faptul că dejecţiile provenite de la animale sunt depozitate şi în afara spaţiului destinat microfermei, adică pe albia râului Ialomicioara, fiind o posibilă sursă de poluare a apei. Autorităţile locale spun că l-au avertizat pe proprietar asupra riscurilor la care se expune dacă nu are toate avizele de la mediu pentru a-şi concretiza visul. Reprezentanţii administraţiei locale nici nu ştiau că în zonă deja se lucrează la construcţia microfermei.
Legislaţia în vigoare nu tolerează prezenţa unei microferme între case. Oamenii spun că proprietarul intenţionează să crească vaci şi porci în zonă, însă, acesta nu trebuie să uite măsurătorile impuse de lege. Distanţele minime faţă de ultimele case pentru construcţii agrozootehnice sunt următoarele:
– Ferme de cabaline: 100 m
– Ferme de taurine, pana la 500 de capete: 200 m
– Ferme de taurine, peste 500 de capete: 500 m
– Ferme de ovine: 100 m
– Ferme de porci, până la 2 000 de capete: 500 m
– Ferme de porci între 2000-10000 de capete: 1000 m
– Platforme sau locuri pentru depozitarea gunoiului de grajd, în funcţie de mărimea unităţilor zootehnice deservite: 500 m
– Platforme pentru depozitarea gunoiului porcin: 1.000 m
Astfel de situaţii sunt des întălnite atât la ţară, cât şi la oraş. Tot mai mulţi oameni se întorc la obiceiurile din popor şi fac adevărate afaceri din creşterea animalelor, uitând de vecinii lor. Un caz similar am întâlnit şi în cătunul Valea Sasului, din apropierea municipiului Târgovişte, unde o turmă de capre a amplificat o veche problemă de familie.