Au investit, au sperat că vor obține profit, dar la momentul bilanțului, au ieșit mai mult pe minus. Apicultorii români spun ca 2017 a fost un an de “supraviețuire” pentru producție, cu doar 30 de kilograme la o familie de albine, în conditiile în care au fost ani când producția era aproape dublă. În timp ce unii dau vina pe vreme și au speranțe mari pentru 2018, alții iau deja în calcul să renunțe la afacere.
La acest târg din Prahova cumpărătorii au avut de ales între numeroase sortimente de miere de la cele mai populare, la cele mai rare: polifloră, considerată cea populară, de salcam si de păducel, aurie sau arămie, cu seminţe, mugur de brad ori amestecată cu catina, mierea a fost pe gustul tuturor, insa pentru buzunarele unora s-a dovedit prea scumpa.Un borcan de miere de 800 de grame poate sa coste si 40 de lei.
O problema este ca mierea de salcâm sau în combinaţii cu nuci ori fructe confiate s-a înjumătăţit faţă de anii trecuţi, un semnal de alarmă in acest sens fiind tras de catre apicultori.
Situația a fost provocată de îngheţ sau canicula de anul trecut, spun ei, iar în timp ce unii producători de miere renunță deoarece este o afacere costisitoare și nerentabilă, alții continuă doar din pasiune.
Apicultorii români spun ca indiferent de problemele pe care le întâmpină, târgurile trebuie să fie menținute pentru a putea valorifica produsele.