PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » „MINUNILE” NOULUI COD PENAL

„MINUNILE” NOULUI COD PENAL

de Andrei Oprescu
1 vizualizări

Noul Cod penal le ofera multor detinuti sansa la libertate, in timp ce pe judecatori ii aglomereaza. In judetul Dambovita 14 persoane incarcerate s-au grabit sa ceara eliberarea conditionata. Magistratii s-au descurcat cu aceste solicitari, insa nu exclus posibilitatea ca instantele de judecata sa se aglomereze tot mai mult. Si asta pentru ca noul cod penal a imblanzit pedepsele. 14 fapte nu mai sunt considerate infractiuni. Printre privilegiati se numara cersetorii si prostituatele, care nu mai risca inchisoare, ci o amenda. Pana in prezent in Dambovita, nu a fost inregistrat niciun caz de arest la domiciliu.

Asadar pentru unii noua legislatie, desi necesara, inseamna mai multa munca. Pedepsele mai blande ii scot pe detinuti din inchisoare. Este si cazul prostituatelor. Fapta lor nu mai este considerata infractiune, in concluzie nu mai au ce cauta dupa gratii. Nici cersetoria nu mai este considerata infractiune. Se poate sanctiona doar cu amenda. Au fost modificate insa si alte pedepse, prin micsorare. De exemplu, pentru luare de mita, limita pedepselor scade cu doi ani de inchisoare, iar pentru cumpararea de influenta cu trei ani. Cel care se face vinovat de comiterea infractiunii de rele tratamente aplicate minorului nu mai risca o pedepasa maxima de 15 ani, ci de numai sapte ani. Furtul calificat se poate pedepsi cu maximum 10 ani de detentie, in loc de 15,  inselaciunea 3 ani in loc de 15, iar traficul de minori 10 in loc de 15.

Noul cod penal a adus si 37 de infractiuni noi, de exemplu deturnare a licitatiilor publice, pentru care se prevede inchisoare intre 1 si 5 ani sau hartuirea, sanctionata cu 3 pana la 6 luni de inchisoare.

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bouroșu

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe