PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » Mit spulberat ?

Mit spulberat ?

de Andrei Oprescu
7 vizualizări

In mai toate clasamentele europene Romania se afla pozitionata pe ultimele locuri. Daca in majoritatea cazurilor acest lucru nu este nicidecum unul de lauda exista si exceptii. Intrun top al pretului benzinei, calculat pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, la finele saptamanii trecute, Romania se situeaza pe penultima pozitie.

 

Mitul benzinei romanesti, cea mai scumpa din Europa, a fost spulberat, cel putin partial, de un top realizat in urma cu cateva zile, de cei de la Econtext. Romania nu este situata in partea superioara a acestui clasament ba din contra. Conform datelor oficiale, calculate dupa pretul la pompa, in fiecare dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene, mai putin Croatia, situatia se prezinta astfel:

 

Clasament pret benzina U.E.

 

  1. Olanda 1,84 euro/litru
  2. Italia  1,83 euro/litru
  3. Grecia 1,75 euro/litru

……………..

    25.Bulgaria 1,33 euro/litru

    26.Romania 1,28 euro/litru

    27.Estonia 1,27 euro/litru

 

Pretul mediu european al unui litru de benzina, calculat la sfarsitul sapatamanii trecute este 1,53 euro. De remarcat ca pozitia Romaniei, oarecum favorabila pentru soferii romani, este una ce survine in conditiile in care, in ultimii patru ani, in perioada 2008-2012, pretul a crescut cu 50%. Tot la fel de adevarat este si faptul ca, un calcul in care, in ecuatie, este introdus si salariul mediu, pentru fiecare tara membra a Uniunii Europene, ar plasa Romania in fruntea clasamentului, in sensul in care, in tara noastra, cu banii dintr-un salariu mediu s-ar putea achizitiona cea mai mica cantitate de benzina, dintre statele membre ale Uniunii.

 

Echipa: Horia Marin

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe