Moartea Alexandrei a schimbat legea în privința violenței domestice în România. Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care polițiștii pot interveni imediat în cazul actelor de violență domestică, pot intra cu forța în casa și în cele mai grave cazuri agresorii vor purta brățări electronice. Peste 20.000 de victime ale violenței domestice, zeci de decese si peste 3000 de ordine de protecție este bilanțul anului 2017, iar fenomenul este greu de oprit. Moartea tinerei din Titu, ucisă de iubitul militar în coafor, dar și tragedia de la București unde o femeie care avea ordin de protecție a fost ucisă de soț, au zguduit puternic sistemul și au reprezentat un semnal de alarmă. Din păcate, acestea au plătit cu viața pentru schimbarea sistemului.
23 ianuarie 2018, la Titu, o tânără de 25 de ani este ucisă în coafor cu mai multe lovituri de cuțit de iubitul ei, militar. Cu o furie ieșită din comun, bărbatul de 35 de ani din Lungulețu, a răpus-o pe femeie după ce o terorizase zile la rând. Fata n-a avut nicio șansă. Familia tinerei a făcut acuze grave la adresa oamenilor legii și a declarat că fata a cerut ajutor poliției, dar nu s-a luat măsuri. În urma scandalului, s-a demarat o anchetă internă.
La trei zile distanță de tragedia din Titu, o altă femeie a fost ucisă de soț. Femeia de 38 de ani a fost înjunghiată de soţ, care a pândit-o la locul de muncă. Nicoleta era în biroul ei când a fost atacată de soţul gelos. Ordinul de restricţie presupunea că bărbatul nu mai avea voie să se apropie la mai mult de 200 de metri de soţia sa, însă acest lucru nu l-a împiedicat să-i ia viața.
Proiectul de lege adoptat joi de Guvern prevede faptul poliţiştii vor putea interveni în cazurile de violenţă domestică, dacă este nevoie chiar şi intrând cu forţa în casă, şi emite ordine de protecţie cu aplicare imediată în cazul agresorilor. Aceştia vor putea fi scoşi pe loc din locuinţă, le vor fi confiscate cheile şi vor avea interdicţia de a reveni la domiciliu sau să se apropie de victimele lor, iar în cele mai grave cazuri vor purta brăţări electronice.
Cea mai importantă schimbare este introducerea unui sistem electronic de supraveghere, o „brăţară” prin care agresorul va fi monitorizat continuu, însă doar în anumite condiții.
Cele două tipuri de ordine de protecție vor fi monitorizate de către polițiști, nerespectarea măsurilor dispuse prin cele două instrumente constituind infracțiune, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 1 lună la 1 an. Statistica în privința violenței domestice este îngrijorătoare. În 2016 au fost s-au înregistrat 36.600 victime ale violenței în familie, 191 decese și 743 de ordine au fost încălcate. În 2017 au fost peste 20.600 victime ale violenței în familie, 84 de decese și peste 1000 de ordine de protecție încălcate.