Anul 2018 începe cu modificări importante în domeniul fiscal! Contribuţiile fiscale vor trece din sarcina angajatorului, în sarcina angajatului. Totodată, angajatorul este obligat să demareze procedura negocierii colective a salariilor brute. Întregul proces trebuie finalizat până la 20 decembrie.
De la 1 ianuarie, va creşte pragul de impozitare pentru microîntreprinderi, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro, pentru persoanele juridice. Totodată, au fost mărite cuantumurile deducerilor personale acordate persoanelor fizice pentru veniturile din salarii. Astfel, pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.950 lei inclusiv, deducerile personale sunt:
a) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 510 lei;
b) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 670 lei;
c) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 830 lei;
d) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 990 lei;
e) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 1.310 lei.
f) pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.951 lei şi 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc potrivit unui tabel prevăzut în Codul fiscal.
Cele mai importante modificări fiscale îi vizează pe angajaţi, care vor fi nevoiţi să suporte contribuţiile fiscale. Nici contribuţiile pentru asigurările sociale nu vor rămâne la fel. Cotele de contribuţii de asigurări sociale şi persoanele obligate la plata acestora se modifică, astfel:
a) 25 % datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
b) 4 % datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) 8 % datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
Prin urmare, pentru veniturile din salarii cota de contribuţie a angajatului la CAS va fi de 25% (anterior era de 10,5%), iar pentru angajator va fi de 4% sau 8%, în funcţie de condiţiile de muncă (anterior era de 15,8%). Calculele oficiale vor intra în vigoare în prima lună a anului viitor.