PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » MULȚI BOLNAVI, PREA PUȚINI MEDICI – VIDEO

MULȚI BOLNAVI, PREA PUȚINI MEDICI – VIDEO

de admin
8 vizualizări

Situatie ingrijoaratoare in sistemul de sanatate romanesc. Sase judete din sudul Romaniei se confrunta cu criza medicilor diabetologi. In Giurgiu, Teleorman, Ialomita, Tulcea, Valcea, si Caras-Severin doar unul sau doi medici se ocupa de miile de pacienti diabetici. Iar vestile proaste nu se opresc aici. Cele mai recente studii arata ca peste 1,7 milioane de romani au diabet, iar alte trei milioane de persoane sufera de prediabet si risca sa dezvolte boala in urmatorii zece ani daca nu se trateaza, cele mai mari probleme fiind inregistrate in zona de sud a tarii.
Presedintele Societatii Romane de diabetologie, nutritie si Boli metabolice, doctor Maria Mota atrage atentia asupra situatiei ingrijoratoare a incidentei diabetului in tara noastra. Aceasta a prezentat rezultatele Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi cunoscut sub denumirea de PREDATORR, potrivit caruia prevalenta diabetului zaharat in Romania, respectiv numarul de cazuri raportate la o suta de locuitori, este de 11,6 %, ceea ce situeaza tara pe locul doi la nivel European. Aproape doua milioane de romani, sufera de diabet zaharat, iar alte trei milioane de persoane sufera de prediabet, urmand sa dezvolte aceasta boala in urmatorii zece ani daca nu iau masuri pentru a-si proteja sanatatea.
Studiul a fost realizat pe mai multe regiuni din zona de sud a tarii, in care au fost incluse judetele Arges, Dambovita, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita, aici inregistrandu-se cele mai mari probleme, prevalenta diabetului zaharat fiind de aproape 13,5%.
Specialstii sunt si mai ingrijorati pentru ca exact acolo unde este cu adevarat criza de medici diabetologi, sunt cei mai multi romani bolnavi de diabet. Exista medici diabetologi care au pe listele lor peste 2.000 de persoane carora trebuie sa le acorde atentie sporita. Medicii fac fata cu greu volumului foarte mare de munca, un diabetolog avand mai bine de 50 de consultatii pe zi.
Autoritatile nu pot face, insa, nimic pentru rezolvarea situatiei si sutin ca, desi au fost scoase la concurs mai multe posturi de medic diabetolog, nu s-au prezentat candidati.
Rezultatele finale ale studiului epidemiologic PREDATORR arata ca exista o crestere epidemica a numarului de cazuri de diabet in ultimii ani si cresterea nu s-a oprit, fiind necesara interventia populatiei asupra a ceea ce specialistii numesc „factori modificabili”, printre care sedentarismul si consumul de alcool si tigari.

Ilona Rotrau
Eduard Găiseanu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe