PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » NE PUN VIAȚA ÎN PERICOL – VIDEO

NE PUN VIAȚA ÎN PERICOL – VIDEO

de admin
18 vizualizări

Un numar record de alerte privind hainele sau jucariile periculoase pentru copii au fost primite anul trecut de oficialii Uniunii Europene. Prin sistemul european de alertare s-au transmis aproape 2.400 de apeluri, cu 4% mai mult fata de anul 2012. Cele mai multe probleme sunt descoperite anual la produsele fabricate in China.
In fiecare an, in magazinele din Europa ajung produse care ne pot pune sanatatea, uneori chiar viata, in pericol. 2013, insa, a fost un an care a adus un record de alerte de produse periculoase. In total, 2.364 de asemenea cazuri au fost inregistrate de un serviciu special al Uniunii Europene, care are sarcina de a alerta toate statele membre imediat ce e depistat un astfel de obiect intr-una din tari.
Aproape 65% dintre alertele de siguranta sunt la jucarii si haine ce au ca tara de provenienta China. Prin comparaţie, 15% din obiectele cu probleme au fost fabricate în Europa. Riscurile cele mai mari sunt pentru cei mici: de la intoxicatii sau reactii la chimicalele periculoase din jucarii ori imbracaminte, ppana la riscul de strangulare sau inecare. Sute de obiecte ajunse in tara nu sunt bine lipite sau insurubate si pot produce leziuni sau chiar rani dintre cele mai grave. De asemenea, alte probleme foarte grave au fost descoperite la cazi de baie si carucioare pentru copii instabile.
Specialistii ii sfatuiesc in special pe parinti sa fie extrem de atenti si la piesele de dimensiuni reduse, care se pot detasa si care pot fi inghitite cu usurinta de cei mici. Si nici adultiii nu sunt ocoliti de primejdie, aparatele electrocasnice cu defecte prezinta risc de electrocutare sau arsuri. Extrem de periculoase sunt si incaltarile si articolele de moda care contin chimicale alergene.
Cele mai multe astfel de produse, doua treimi, au ca tara de provenienta China, o crestere cu 6% in raport cu anul 2012 si de 10% fata de 2011. Prin comparatie, 15% din obiectele cu probleme au fost fabricate in Europa. In acelasi timp, pentru 10% din produsele nesigure comercializate in Europa nu poate fi identificata inca tara de origine sau de fabricatie.
Numarul de alerte emise în 2013 a fost cu 3,8% mai mare decat in anul precedent, insa Comisia pune aceasta evolutie nu atat pe cresterea numarului de produse periculoase distribuite in Europa, cat mai ales pe imbunatatirea mijloacelor de detectare si pe eficientizarea modului in care actioneaza autoritatile nationale de supraveghere.

Ilona Rotaru

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe