PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » NOI PREMII, NOI REUŞITE PENTRU TÂRGOVIŞTENI

NOI PREMII, NOI REUŞITE PENTRU TÂRGOVIŞTENI

de Andrei Oprescu
10 vizualizări

Sunt tineri, ambiţiosi şi foarte inteligenţi. Vor ca pe viitor să inoveze medicina prin invenţiile lor, însă, în prezent, reprezintă cu succes municipiul Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, ţara noastră şi chiar continentul. Vorbim despre echipa de cercetare de la Universitatea Valahia din Targoviste, care la concursul internaţional de microrobotică, de la Stockholm, a obţinut două premii din trei. Târgoviştenii i-au reprezentat pe europeni la această competiţie şi i-au avut ca adversari pe cei mai puternici cercetători din lume.

Un microrobot care poate pătrunde în vasele sanguine este proiectul echipei târgoviştene, echipa care a dovedit că este printre cele mai bune din lume. Aceasta este compusă din două cadre didactice, un cercetător şi trei studenţi. Împreună au câştigat două dintre cele trei probe la care au participat, obţinând şi un loc II. Nu este prima reuşită de acest fel, întrucât anul trecut au obţinut premiul I şi la Seatle. Acum au cunoscut succesul în Suedia, la Stockholm, care a reunit 2400 de participanţi din toată lumea.

De tot ce înseamnă proiectare s-a ocupat Valentin.

Gabriel este cel mai tânăr membru al echipei de cercetare. Este masterand la Universitatea Valahia şi spune că mereu a fost pasionat de roboţi. La Stockholm el a fost cel care a ghidat microrobotul pe circuitul impus.

Microrobotul poate fi folosit pe viitor în medicină. Acesta poate pătrunde în cele mai adânci părţi ale corpului, unde nici medicii nu au acces.

Coordonatorul întregii echipe, Alexandru Ivan, nu este alături de colegii lui acum, întrucât a fost detaşat la o universitate din Franţa, dar rămâne în continuare stâlpul echipei de cercetare de la Universitatea Valahia.

Echipa câştigătoare nu se va opri aici. Cercetătorii târgovişteni vor să continue pe acest drum şi să realizeze invenţii care peste ani să fie folosite pentru binele omenirii. Pasiunea lor trebuie susţinută financiar, iar până acum nu s-au arătat multe persoane hotărâte să investească în cercetare, însă speranţa echipei valahe rămâne în picioare. Anul viitor cel mai mare concurs de microrobotică din lume se va desfăşura la Singapore.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe