PRIMA PAGINĂ » NU VOR MILA, VOR SA MUNCEASCA

NU VOR MILA, VOR SA MUNCEASCA

de Andrei Oprescu
1 vizualizări

Ei nu vor mila, vor sa munceasca. Dambovitenilor cu dizabilitati le este rapita si sansa de a duce un trai decent, castigandu-si singuri painea. Vor sa lucreze, dar nu sunt doriti de angajatori. In ciuda beneficiilor oferite de stat, patronii ii ignora si inventeaza tot felul de scuze pentru a-i respinge. In Targoviste, 15 damboviteni cu handicap au primit o sansa, in cadrul unei intreprinderi sociale. Atelierul protejat a fost infiintat printr-un proiect european. Acum, singura dorinta a angajatilor este ca afacerea sociala sa fie rentabila, iar ei sa nu fie nevoiti sa isi caute din nou de munca.

Acest dambovitean lucreaza in atelierul de tamplarie al intreprinderii sociale infiintata in Targoviste. Barbatul munceste cu o precizie de invidiat. Nu ai putea ghici ca este surdo-mut. A lucrat o viata ca inginer. Era unul dintre cei mai buni angajati ai companiei, dar din cauza conditiilor de munca, si-a pierdut auzul. Sa isi gaseasca un loc de munca parea imposibil.

Un alt angajat al firmei sociale, o alta poveste. Ionut este un tanar care isi doreste o cariera, dar a avut ghinionul sa se nasca cu o malformatie. Este un tanar inteligent, care s-a dedicat studiului. De doi ani de cand a absolvit facultatea, bate la usile angajatorilor. Niciunul nu i-a oferit sansa de a demonstra ca isi doreste sa munceasca si ca are pregatirea necesara. A primit numai refuzuri, pana cand a ajuns la atelierul protejat din Targoviste. Acum are o singura dorinta. Visul lui sa nu ia sfarsit.

Intreprinderea sociala din Targoviste a fost infiintata de Asociatia React, in cadrul unui proiect cu finantare europeana. La fabrica de bine, asa cum este denumita, lucreaza 25 de persoane. Cei mai multi au un handicap, dar au fost primite si 10 persoane care traiau din ajutor social, pentru ca nu reuseau sa se angajeze.  La firma sociala, angajatii recicleaza hartie si produc obiecte de decor si papetarie. Produsele de papetarie si obiectele de decor sunt vandute in targuri si pot fi achizitionate si de la sediul organizatiei. In scurt timp, vor fi disponibile si in cadrul unui mangazin online.

ECHIPA: Madalina Zabava / Viorel Mateescu

http://youtu.be/f8ETakLqDts

 

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe