PRIMA PAGINĂ » Stiri » Prahova » OPERE DE ARTĂ, LA MANSARDĂ

OPERE DE ARTĂ, LA MANSARDĂ

de Mditv
53 vizualizări

Operele de arta ale lui Grigorescu, expuse la mansarda casei casatoriilor! Se intampla in Prahova, in orasul Campina. Dupa ce juristii primariei s-au luptat 11 ani prin instante pentru a intra in posesia a 202 schite in creion, penita si laviu ale lui Nicolae Grigorescu, vandute municipalitatii, in 1939, de catre fiul pictorului, administratia locala este din nou intr-o situatie ingrata. Pentru expunerea schitelor, singura solutie gasita de edilii locali a fost mansarda Casei Casatoriilor din municipiu.

In 2002, juristul Primariei Campina, a descoperit, printr-o intamplare, informatii despre schitele cumparate de municipalitate in 1939. Atunci, in lipsa unor conditii adecvate pentru expunere, administratia din Campina a imprumutat lucrarile muzeului „Toma Stelian” din Bucuresti, o fosta casa particulara donata statului de fostul ministru al justitiei si mare colectionar de arta. Abia in februarie 2013, Inalta Curte a dat castig de cauza, inca o dataã, Primariei Campina, sentinta fiind definitiva si irevocabila.

Cu procesul castigat, primaria s-a trezit in fata unei alte dileme. Tehnica in care sunt realizate cele 202 schite impune un regim strict: nu pot fi expuse decat pentru o perioada scurta de timp, si doar prin rotatie, pentru ca lumina le poate degrada. De asemenea, au nevoie de conditii speciale de umiditate, temperatura si, bineinteles, securitate.

Daca primaria nu ridica schitele pana la sfarsitul anului, acestea vor intra in patrimoniul national, ceea ce ar duce la pierderea lor definitiva. Primaria a pornit o cursa contra cronometru pentru gasirea unui spatiu adecvat. S-a incercat initial, ca prime variante, Castelul Hasdeu sau Casa memoriala Nicolae Grigorescu din municipiu, dar directorii celor doua muzee au motivat ca nu au loc pentru schite. Asa se face ca, pentru a ramane cu schitele, Primaria Campina va expune valoroasele lucrari ale lui Nicolae Grigorescu intr-un… muzeu-mansarda. Localnicii sunt incantati ca vor putea admira operele pictorului Nicolae Grigorescu, insa spun ca autoritatile puteau sa gaseasca un spatiu adecvat pretioaselor lucrari.

Schitele au fost vândute catre primarie in 1939 cu 600.000 de lei de singurul mostenitor al lui Grigorescu, Gheorghe Grigorescu. Un expert din Bucuresti le-a evaluat, in 2002, la aproximativ un milion de euro.Intre timp, valoarea acestora este posibil sa fi crescut foarte mult.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe