PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PĂDURILE DISPAR, VINOVAȚII SUNT LIBERI – VIDEO

PĂDURILE DISPAR, VINOVAȚII SUNT LIBERI – VIDEO

de Andrei Oprescu
8 vizualizări

Cum pot sa dispara in numai cateva luni, 1100 de hectare de padure? S-a intamplat in I.L.Caragiale, Dambovita, iar padurea apartinea unei manastiri din judetul Brasov. Au trecut doi ani de cand padurea s-a evaporat, dar nu a fost gasit niciun vinovat. Si din pacate nu este un caz singular. Doar ca datele oferite de autoritati nu reflecta niciodata realitatea dureroasa: in tara noastra, nimeni nu pare sa poata proteja aurul verde! De multe ori, cei care ar trebui sa apere padurea, sunt complici ai hotilor! In Dambovita, sunt in desfasurare cinci procese impotriva padurarilor, care trebuie sa raspunda pentru lemnul furat din padurea pe care erau platiti sa o pazeasca. 

Manastirea Sambata de Sus, din judetul Brasov, a ramas fara cele 1100 de hectare de padure, pe care le detinea in Dambovita. Toata padurea a disparut aproape peste noapte, desi era in paza unui ocol silvic privat. De doi ani, de cand a inceput dezastrul, nimeni nu a fost tras la raspundere.

A devenit insa o obisnuita ca in tara noastra sa nu se gaseasca vinovatii pentru furturile masive. In Dambvoita, autoritatile spun ca furturile s-au imputinat in ultimii ani. Se fura cu caruta, nu cu camioanele, si mai ales in zonele sarace, unde oamenii taie cativa copaci din padure pentru a se incalzi iarna, sustin acestea. Potrivit Directiei Silvice, in acest an s-a ajuns la un volum de 900 de metri cubi de lemn, furati din padurile din judet, asta in conditiile in care Romsilva are in paza 55.000 de hectare.

In realitate insa, de multi ani, taierea padurilor este un fenomen scapat de sub control, care nu apare niciodata in statisticile oficiale. Contribuie la acest dezastru si cei care sunt platiti sa le protejeze. Numai in Dambovita, sunt in desfasurare cinci procese in instanta, impotriva padurarilor prinsi ca le-au disparut arborii din padure.

Acum, autoritatile se lauda ca au gasit cea mai buna metoda pentru a stopa acest dezastru: radarul din padure. Este vorba despre un sistem informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase, care permite verificarea oricarui transport de lemne pe traseu, prin introducerea numarului camionului respectiv , pentru a afla daca se transporta legal sau ilegal. Sistemul ar urma sa fie aplicat in toata tara, incepand de luna viitoare.

 

ECHIPA:

Mădălina Zăbavă

Ciprian Rusa

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe