Monumentele istorice par a fi uitate de autorităţile din ţara noastră, care găsesc bani pentru orice investiţie inutilă, însă niciodată nu sunt fonduri pentru intreţinerea patrimoniului naţional. Palatul Constantin Cantacuzino, din comuna prahoveană Filipeştii de Târg este doar o umbră al colosului de la 1 600. Aici au rămas doar câteva ruine, a căror origine o cunosc doar bătrânii satului.
În centrul Filipeştilor, câteva ruine îi întâmpină pe vizitatori sau trecători. Cei mai mulţi privesc surprinşi către bucăţile de cărămidă prinse în zidurile care au rămas în picioare în ciuda timpului neiertător, însă puţini ştiu ce reprezintă de fapt acestea. În zonă nu este niciun indicator, nicio plăcuţă pe care să scrie ce istoria ruinelor sau măcar numele pe care l-au purtat odată. Vorbim despre Palatului lui Constantin Cantacuzino, un edificiu înconjurat de o neobişnuită bogăţie la 1 600, dar care acum este în paragină.
În vremuri de mult apuse, conacul a adăpostit bogata şi vestita bibliotecă a lui Constantin Cantacuzino Stolnicul, erudit, poliglot şi mare cărturar, cel care a renunţat la domnia Valahiei în favoarea nepotului său, Constantin Brâncoveanu. Legendele locului spun că zidurile palatului aveau ferestre de stucaturi delicate, cu pridvoare proeminente, fără stâlpi şi cu beciuri adânci, uşor boltite. La cutremurele din 1787 şi 1789, palatul suferă distrugeri masive însă nimeni nu se ocupă de restaurarea acestuia, astfel vitregia vremurilor îl aduce în paragină. Doar bătrânii satului cunosc originea acestor ruine, care nu sunt semnalizate în niciun fel.
În Filipeştii de Târg, conacul Pană Filipescu pare să eclipseze Palatul Constantin Cantacuzino, a cărui importanţă istorică este net superioară. Diferenţa dintre cele doua obiective o face imaginea ”nouă” a conacului, care a fost reabilitat prin programul Regio. Mai mult decât atât, pe gardul din jurul Palatului Cantacuzino găsim doar un banner care ne prezintă Conacul Pană Filipescu.
Astfel, Palatul Constantin Cantacuzino, aflat în patrimoniul administraţiei locale, pare să dispară de pe harta monumentelor istorice din ţara noastră.
PALATUL CANTACIZINO, ÎN PARAGINĂ
35
articolul precedent