Variatiile de temperatura din timpul iernii, dar si din aceasta perioada pun in pericol productia de fructe din Dambovita. Specialistii in agricultura confirma ca maximele de pana la 19 grade, cat anunta meteorologii pentru zilele urmatoare nu fac decat sa deschida mugurii deja formati. Iar pomicultorii se tem ca in aceste conditii suprafete intindese de livezi de cais, piersic, mar si par vor fi afectate de noul val de frig, preconizat pentru jumatatea lunii martie.
Pe 1 martie a venit primăvara din punct de vedere calendaristic, pentru că în aer anotipul s-a simţit mult mai devreme. Pe timpul iernii zilele cu temperaturi scăzute au alternat cu cele în care mercurul din termometre a urcat cu mult pe plus. Agricultorii spun că deja din cauza acestor fluctuaţii, pomii fructiferi au fost afectaţi, acolo unde s-au făcut tăieri de curăţare şi a venit frigul imediat.
Iar meteorologii nu vin cu veşti bune pentru pomicultori. Vremea va fi mai caldă decât în mod normal, însă perioadele cu temperaturi ridicate vor alterna din nou cu cele reci.
Potrivitdatelor pe care le au meteorologii la acest moment se aşteaptă o răcire a vremii după jumătatea lunii. În cazul în care vor apărea temperaturi scăzute în perioada înfloritului, vor avea de suferit agricultorii care au cultură de cais, piersic, păr sau cireş, prin îngheţarea rodului şi a florilor, spun specialiştii în agricultură. În judeţul Dâmboviţa, în bazinul pomicol Voineşti mai sunt aproximativ 8 mii de hectare de plantaţii de pomi fructiferi.
CORINA ENACHE, ROBERT SLĂMNOIU