Absolventii clasei a XII-a carora media obtinuta la examenul de bacalaureat le-a spulberat visul de a urma o facultate, mai au o sansa: cursurile unei scoli postliceale. Mai mult decat atat, acestia pot fi uneori mai castigati decat colegii lor care ajung studenti, intrucat se incadreaza mai usor si mai rapid pe piata locurilor de munca. Pentru absolventii claselor de asistenti medicali, cu durata de trei ani, oportunitatile de munca apar chiar in timpul practicii si multi ajung sa lucreze si in spitale din strainatate. Aproape 50.000 de tineri sunt înscrişi în învăţământul postliceal sanitar, de departe cel mai de succes în mediul privat, dintre toate formele de învăţământ, crescând cu aproape 20.000 de elevi în ultimii patru ani.
Din pasiune, atrasi de oportunitatile oferite, de dorinta de a invata o meserie foarte cautata sau de a se angaja cat mai repede si pentru un salariu decent, acestia aleg sa urmeze cursuri de asistent farmacist sau asistent medical. La aceasta postliceala au la dispozitie 120 de locuri in 4 clase. Spre deosebire de admiterea la facultate care este conditionata de promovarea examenului de bacalaureat si obtinerea unei medii foarte bune, in cadrul scolilor profesionale nu este obligatorie diploma de BAC. Cu toate acestea, cei care iau scoala sanitara ca pe o joaca sunt exmatriculati inca din primul an.
Cei mai multi dintre cursanti au descoperit pasiunea pentru meseria de asistent medical in liceu, iar faptul ca se pot angaja foarte repede dupa finalizarea studiilor i-a determinat sa aleaga acesta cariera.
Succesul acestor unităţi şcolare stă mai ales în diploma recunoscută în UE, care le poate aduce tinerilor joburi bine plătite peste hotare. Spre deosebire de colegii lor care studiaza cate 5 -6 ani in facultatile de medicina, acestia reusesc sa se angajeze dupa trei ani.
Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Eugen Bănescu