PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PRAZNICUL MARELUI MUCENIC GHEORGHE

PRAZNICUL MARELUI MUCENIC GHEORGHE

de admin
5 vizualizări

Crestinii ortodocsi il sarbatoresc astazi pe Marele Mucenic Gheorghe. Cunoscut si ca Purtatorul de Biruinta este unul dintre cei mai venerati sfinti si patron al Armatei.
Marele Mucenic Gheorghe, Purtatorul de Biruinta, este praznuit in fiecare an pe data de 23 aprilie. Nascut intr-o familie crestina, Sfantul a ales sa isi marturiseasca public credinta lui, in ciuda unui decret impotriva crestinilor. A fost supus la torturi greu de inchipuit, dar nu si-a renegat credinta. Mai mult, martorii suferintelor Sfantului au imbratisat crestinismul.

http://www.youtube.com/watch?v=SzxNZ6pgDWs

Biserica Sfantul Gheorghe din Targoviste si-a sarbatorit hramul. Credinciosii au venit dis de dimineata la slujba si spun ca s-au rugat sa isi vada biserica renovata. Monument istoric de o insemnatate deosebita pentru vechea cetate de scaun a Tarii Romanesti, Biserica Sfantul Gheorghe este in proces de restaurare. Zidita din temelie la 1517 de domnitorul Neagoe Basarab, este una dintre cele mai vechi din Targoviste. Dupa slujba, credinciosii au fost invitati sa guste bucate preparate special pentru aceasta sarbatoare si bineinteles sfintite de preoti.

In traditia populara, praznicul Sfantului Gheorghe este asociat inceputului verii pastorale, cunoscut si sub numele de Sangeorz. In unele zone se pastreaza obiceiul sa se imparta in biserici, dupa slujba, flori de liliac sau sa se impodobeasca portile fiecarei gospodarii cu ramuri inmugurite de salcie sau fag. In aceasta zi, oamenii se cantaresc pentru a fi sanatosi tot anul si pentru a se proteja de farmece. Se mai spune ca persoana care doarme in acaesta zi, va lua somnul mieilor si tot anul va fi somnoros.
Le uram si noi „La multi ani” tuturor celor care poarta numele Marelui Mucenic.

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bourosu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe