Au experienţă, prezintă încredere şi au aptitudini, însă vârsta este marele impediment pentru angajare. Persoanele de peste 45 de ani care îşi pierd locul de muncă au cele mai puţine şanse să ocupe un alt job. Patronii nu îi mai iau în calcul, asta deşi susţin că au nevoie de oameni cu expertiză şi competenţe tehnice.
Disponibilizaţi din marile uzine care şi-au închis porţile, oameni cu zeci de ani vechime în câmpul muncii, pregătiţi şi capabili să se adapteze, fără prea mari pretenţii şi obişnuiţi cu munca grea, angajaţii care depăşesc 45 de ani sunt totuşi cu greu integraţi pe piaţa muncii. Vârsta a devenit un stigmat, iar patronii caută persoane tinere.
Unii mai au nevoie de doar câteva luni ca să iasă la pensie. Sunt purtaţi pe drumuri şi spun că şansele sunt prea mici pentru ei. La cei 62 de ani acest domn spune că toate uşile i se închid în nas.
Patronii caută angajaţi tineri, cu perspective, care să se adapteze rapid şi să fie în pas cu tehnologia. Recunosc faptul că tinerii nu au experienţă, dar au totuşi prioritate, în special pentru joburile sezoniere.
Statul vine cu beneficii pentru cei care angajează persoane peste 45 de ani, însă vârsta rămâne o problemă reală pe piaţa muncii.
La Bursa Generală a Locurilor de Muncă organizată vineri la Târgovişte s-au prezentat 65 de agenţi economici cu o ofertă de 750 de locuri de muncă atât pentru cei cu studii medii, cât şi pentru cei cu studii superioare.