Chiar daca de o perioada buna de timp se investesc bani grei in numeroase programe de informare, care au ca scop reducerea numarului de internari, numarul celor care prefera sa se trateze in spital, chiar si de o problema minora, a crescut semnificativ in ultimii ani. Pentru a nu petrece mult timp la usile medicilor de familie, multi romani sunt dispusi sa se interneze, chiar daca si in spitale se vad nevoiti sa-si procure medicamentele singuri cu bani din propriile buzunare.
Holuri pline si saloane fara locuri, este peisajul cu care se confrunta si spitalul judetean de urgenta Dambovita, in fiecare dimineata. Pecientii vin la camera de garda pentru internare, desi adesea si-ar putea rezolva problemele la medicul de familie sau intr-o policlinica.
Astfe, oricat de lipsite de bani si de materie prima ar fi, spitalele raman in topul preferintelor serviciilor medicale. De cele mai multe ori oamenii doresc sa se interneze cu speranta ca vor beneficia de un set de investigatii dar si de supravegherea unui medic, lucruri de care nu pot dispune in cazul in care aleg sa mearga la cabinetul medicilor.
In conditiile in care numarul medicilor de familie si al celor din policlinici, adica tocmai doctorii care ar fi trebuit sa previna internarile nejustificate, a crescut, se creeaza o situatie paradoxala. De asemenea, majorarea veniturilor medicilor de familie nu a avut nici un efect, iar coplata de maximum zece lei, introdusa in acest an, nu ii tine departe de spital pe damboviteni.
Ilona Rotaru
Raducu Radoi