Sute de locuințe inundate, gospodării care stau să se prăbușească din cauza alunecărilor de teren, agoniseala de o viață distrusă de furia naturii în doar câteva zile. Acesta este peisajul dramatic din mai multe județe ale regiunii sud-muntenia. Dacă și-ar fi asigurat locuințele la timp printr-o poliță, ar fi primit despăgubiri din partea asiguratorilor, însă foarte puțini români și-au învățat lecția. Nici autoritățile nu au fost prea pregătite. Singura soluție este evacuarea oamenilor pe moment, însă nu se știe ce se va intampla cu ei în viitor.
Românii sunt expuși calamităților, iar atunci când natura se dezlănțuie cei păgubiți sunt la mila Domnului și a autorităților. Zeci de localități din Teleorman au fost izolate și inundate zilele trecute, de departe cea mai gravă situație fiind înregistrată în Drăgănești Vlașca și Orbeasca.
Aici casele și curțile oamenilor au fost acoperite de apa provenită de la ploi și topirea zăpezii. În fața dezastrului, autoritățile au intervenit pentru evacuare, însă în urma apelor se văd adevăratele tragedii. Munca de-o viață a fost distrusă. (jud. PRAHOVA) În Prahova de câteva zile e jale. Pământul a luat-o la vale în Scorțeni, unde opt case sunt afectate de aleunacarea de teren, iar două sunt în pericol de prăbușire. Niciuna dintre locuințe nu are asigurare și astfel nu pot fi despăgubiți pentru pagubele imense. Soluția autorităților este evacuarea oamenilor și adăpostirea în căminul cultural, însă nu se știe ce se va întâmpla cu ei pe viitor și unde vor locui. Incertitudinea îi omoară pe oameni.
Nici Dâmbovița nu este ferită de calamități. Zilele trecute s-a reactivat o alunecare veche de 10 ani. Trei familii au fost evacuate, 11 locuințe au fost distruse și doar una dintre case are asigurare în caz de dezastru natural.
Scenariul se repetă și aici, oamenii sunt adăpostiți temporar, dar nu se știe care va fi soarta lor. În aceste condiții, discuțiile duc din nou la problema asigurării locuințelor în România. La 30 ianuarie 2018 doar 19% din locuințe erau asigurate. În județul Dâmbovița doar 11, 50% dintre locuințe sunt asigurate, iar situația este similara și în județul Teleorman cu doar 9,18% grad de cuprindere în asigurare, cele două fiind puternic afectate de calamitățile naturale. În Prahova erau doar 22,27% din locuințe asigurate, iar în Argeș 15,29%. În Giurgiu gradul de cuprindere în asigurare era de 12,37%. Expuse sunt și județele Călărași și Ialomița unde puțin peste 10% sunt locuințele asigurate.