PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » PREVENȚIE DIN PRIMA ZI DE VIAȚĂ – VIDEO

PREVENȚIE DIN PRIMA ZI DE VIAȚĂ – VIDEO

de admin
2 vizualizări

Conform unui proiect al Ministerului Sanatatii, copiii vor fi consultati din 3 in 3 luni pana la varsta de 2 ani, iar apoi anual pana la varsta majoratului. Scopul acestui proiect este acela de a depista anumite tulburari de crestere si dezvoltare.
Persoanele cu varste de pana la 18 ani vor fi supuse acestor consultatii preventive periodice privind cresterea si dezvoltarea, starea de nutritie si practicile nutritionale, depistarea si interventia in consecinta pentru riscurile specifice grupei de varsta/sex etc, potrivit unui proiect de ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.
Astfel, consultatiile vor fi realizate la externarea din maternitate si la o luna, la domiciliul copilului. Apoi, consultatiile vor fi realizate la doua, patru, sase, noua, 12,15,18 si 24 de luni, iar ulterior, pana la 18 ani, vor fi facute anual.
Consultatia preventiva a copiilor la varsta de 2 ani, 3 ani, 4 ani si 5 ani cuprinde, printre altele, evaluarea practicilor nutritionale, evaluarea dentitiei si igiena orala, dar si identificarea eventualelor deficiente ale dezvoltarii psiho-motorii ale copilului in vederea depistarii riscului de autism.
Consultatia preventiva a copiilor la varsta de 6 ani, 7 ani, 8 ani, 10 ani si 11 ani, cuprinde si screening-ul obezitatii prin utilizarea indicelui de masa corporala si evaluarea dezvoltarii pubertare.
Consultatia preventiva a copiilor intre 12 si 17 ani cuprinde, pe langa examinarile privind dezvoltarea acestora, vor beneficia si de consiliere si screening pentru depistarea eventualelor infectii cu transmitere sexuala, dupa inceperea vietii sexuale, consiliere privind stilul de viata sanatos si vor face screening-ul depresiei.
Tot consultatii periodice active sunt si cele privind monitorizarea evolutiei sarcinii si lauziei.
Astfel, la luarea in evidenta in primul trimestru, se deconteaza o consultatie. Apoi se deconteaza consultatii lunare, pana in luna a 7-a. Intre luna a saptea si a noua, gravidele vor beneficia de doua consultatii pe luna.
Dupa externarea din maternitate, lehuza va fi consultata la domiciliu, apoi, la patru saptamani de la nastere, va beneficia de o noua consultatie.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu/Ciprian Rusa

https://www.youtube.com/watch?v=XDFQ4Dfp4Hg

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe