În timp ce în gospodării și în târguri a început deja sacrificarea porcilor pentru masa de Crăciun, inspectorii sanitar-veterinari sunt în alertă. Primele cazuri de trichineloză au apărut deja în județele Ialomița și Prahova. La Amara, o familie întreagă a ajuns la spital după ce părinții și copiii au consumat carne de porc fără să mai aștepte rezultatul analizelor. În Prahova de la începutul lunii decembrie au fost confirmate 11 cazuri de trichineloză.
O dată cu sacrificarea porcilor pentru sărbătorile de iarnă au apărut şi primele cazuri de trichineloză. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară trage un semnal de alarmă şi recomandă tuturor crescătorilor de porci să efectueze examenul de trichină după sacrificarea animalului.
În județul Ialomița, nouă persoane din orașul Amara, printre care și copii, sunt suspecți de trichineloză, după ce au mâncat carne de porc infestată cu parazitul care provoacă boala.Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Ialomița, aceștia au sacrificat pentru sărbători porcul pe care-l aveau în curte și au mâncat carne înainte să primească rezultatul analizelor probelor pe care le-au dus la cabinetul veterinar din oraș. În prezent, persoanele sunt monitorizate de medici la domiciliu. Și în localitatea Ciocârlia a fost depistat un caz de cisticercoză la un porc sacrificat. În județul Prahova, de la începutul lunii decembrie au fost confirmate 11 cazuri de trichineloză.
Trichineloza este foarte periculoasă și poate provoca decesul în cazurile grave. Examenul se poate face contracost, iar preţurile variază între 9 şi 20 de lei pentru o probă. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să rişte vânzarea sau consumul cărnii, urmând a fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.