Sitemul de sanatate merge din rau in mai rau. Cererea prin care se doreste reexaminarea Legii privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, creeaza nemultumiri in sistem. Ministerul Sanatatii sustine ca a acesta masura poate duce la disfunctionalitati in derularea programelor nationale de sanatate, iar cei care vor avea de suferit nu vor fi decat pacientii romani.
Potrivit ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, transmiterea spre reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative poate duce la disfunctionalitati in derularea programelor nationale de sanatate. In aceasta situatie se afla programul de imunizare, cel de transplant, programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, programul mama si copil, precum si programul de combatere a tuberculozei. Conform OUG nr 2/ 2014, aceste programe care pana in prezent erau derulate si monitorizate de catre Ministerul Sanatatii vor fi preluate incepand cu 1 august 2014 de catre Casa Nationala de Sanatate care nu are structura administrativa si nici timpul necesar pentru a pune la punct mecanismul de derulare, sustine ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Pe fondul reexaminarii ordonantei, in special la capitolul asimilarii medicilor ca functionari publici, Colegiul Medicilor atrage atentia ca relatia intre medic si pacient este o relatie specifica si ca pentru medic interesele pacientului sunt mai importante decat interesele publice. Acest lucru este specificat in toate Codurile Deontologice din intreaga lume. In acelasi timp, in toata Uniunea Europeana se specifica in legislatie in mod clar ca in virtutea profesiei sale medicul nu este nici functionar, nici functionar public. Modificarea este importanta cu atat mai mult cu cat una din cauzele principale pentru care medicii aleg sa plece in strainatate este echivalarea cu functionar a unei activitati care prin esenta sa nu are aceste atribute.
Prin introducerea reglementarii conform careia medicul nu e functionar public, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu