Romania este a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana chiar daca nivel ei de educatie este relativ inalt, depasind multe alte state din Uniune. In ultimii ani, in tara noastra, numarul persoanelor care si-au incheiat studiile tertiare a crescut semnificativ, de la 9,1% la 22,8%. Cu toate acestea, cele mai recente statistici europene arata ca speranta de viata a romanilor este printre cele mai mici din Europa, iar riscul de saracie este printre cele mai mari din UE.
Romania are printre cele mai mici grade de indatorare a statului din UE, iar populatia sa este printre cele mai bine educate, ca nivel de scolarizare. Totusi, romanii sunt pe locul doi la saracie in UE. Produsul Intern Brut anual pe cap de locuitor in Romania, raportat la preturile curente, este al doilea cel mai mic din UE, cu 6.200 de euro, mai saraci ca romanii fiind doar bulgarii, care au un PIB pe cap de locuitor de doar 5.400 de euro.
Economia Romaniei pare printre cele mai sigure din Europa, din punct de vedere al indatorarii statului la banci sau alte institutii externe. Gradul de indatorare a statului roman reprezenta doar 38,9% din PIB in al treilea trimestru din 2013, in crestere cu 0,3% fata de trimestrul precedent. Datorii mai mici, raportate la PIB, decat Romania mai au doar 5 state din UE: Bulgaria , Estonia , Letonia , Luxemburg si Norvegia.
In ce priveste nivelul de educatie, Romania sta bine, situandu-se peste media europeana la barbati si putin sub medie la femei. 79,5% dintre barbatii din Romania au absolvit cel putin liceul, acelasi lucru fiind valabil pentru 72,4% dintre femei. In ultimii ani numarul celor care si-au incheiat studiile tertiare a crescut semnificativ, de la 9,1% la 22,8%, si in ciuda rautatilor, sunt destui romani care mai pun mana pe carte.
Cu toate acestea, tinta Romaniei pentru 2020 de a ajunge la procentul de 26,7 persoane care reusesc sa finalizeze studile tertiare, pare greu de atins.
Numarul romanilor de 18-24 de ani care au cel mult studii secundare nu a cunoscut modificari la fel de sepectaculoase, acesta scazand de la 19,6% in 2002 la 17,3% in 2013.
Lucru care demonstreaza ca tinerii romani raman printre cei mai putin educati din UE.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu