PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ROMÂNIA INSTABILĂ – VIDEO

ROMÂNIA INSTABILĂ – VIDEO

de admin
7 vizualizări

Pana in 2040, sitemul public de pensii ar putea ajunge la pamant. Imbaranita mult mai rapid si din ce in ce mai putina, populatia Romaniei a ajuns sub 20 de milioane, pentru prima data in ultima jumatate de secol. Iar vestile nu sunt deloc inbucuratoare, in urmatorii 25 de ani, numarul romanilor va ajunge la 17 milioane. In aceste conditii, vor fi prea putini tineri care sa acopere bugetul pentru pensii al tarii.
De la un an la altul, populatia Romanie scade simtitor. Daca in 1989 erau peste 23 de milioane de romani, acum statisticile arata ca sunt cu 4 milioane mai putin. Pentru prima data din 1968, Romania a scazut sub 20 de milioane de locuitori iar specialistii Institutului National de Satatistica preconizeaza ca pana in 2040, populatia Romaniei va scadea spre 17 milioane de persoane.
Pe langa faptul ca cei mai multi romani refuza sa mai faca multi copii, de teama ca nu vor avea posibilitatea de a-i intretine, foarte multe persoane iau decizia de a emigra. Aproape 290.000 de romani pleaca anual in straintate, atrasi fiind de salariile mai mari, de perspectivele profesionale si de traiul decent pe care il pot avea acolo.
Nici cand vine vorba de statistica natalitatii lucrurile nu stau mai bine. In 2013, s-au nascut cei mai putini copii de dupa al doilea razboi mondial, sub 180.000, in timp ce numarul deceselor a fost de aproape 247.000 de persoane. Potrivit specialistilor nu doar lipsa banilor ii determina pe tineri sa nu mai faca copii ci si faptul ca Romania nu poate oefrii mai mult micultilor. Asta face ca fenomenul de imbatranire a populatiei sa fie unul dintre cele mai accentuate din Europa, estimându-se ca in 2060, vom ajunge la 13-14 milioane de persoane.
Ingrijorator este si faptul ca prea putini tineri reusesc sa mai plateasca pesiile. La acest moment, deficitul din sistemul de pensii este deja de 3 miliarde de euro. In curand, fiecare salariat va trebui sa asigure veniturile pentru doi pensionari. Romania se afla in situati in care salariatii si pensionarii sunt in numar egal, peste cinci milioane.

Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe