PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ROMÂNII, CAMPIONI LA…PAHAR

ROMÂNII, CAMPIONI LA…PAHAR

de Mditv
8 vizualizări

Statisticile spun ca romanii sunt campioni in Europa, insa la pahar. Stim cu totii ca suntem un popor vesel, pus mereu pe distractii si cu chef de petrecere, deci nu ne surprinde ca ne-am remarcat prin acest lucru, insa cifrele sunt ingrijoratoare. Romanii, cehii si slovenii se afla in topul celor mai mari cosumatori de alcool din Uniunea Europeana, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Mai multe informatii despre acest subiect are colega mea, Mihaela Ciobanoiu.

Romanii beau mai mult chiar si decat locuitorii din Norvegia sau Suedia, adica in medie, intre 15 si 19 litri de alcool pur pe an. Acest lucru inseamna un consum anual intre 1.250 si 1.500 de beri sau intre 208 si 263 de sticle de vin. Lucrurile sunt si mai ingrijoratoare daca luam in calcul faptul ca statisticile care urmaresc consumul de alcool tin cont, de regula, de vanzarile de bauturi, iar bauturile preparate in gospodarii nu se iau in considerare. Din pacate, consumul de alcool duce de cele mai multe ori la deces. Conform unei estimări prezentate de Ministerul Sanatatii, in Romania mor anual peste 17 000 de oameni din cauza consumului de alcool, iar peste jumatate dintre acestia mor in perioada activa a vietii lor, intre 20 si 64 de ani. Mortalitatea la varsta adulta (20-64 de ani) este de trei ori mai mare la barbati, respectiv de 1,5 ori mai mare la femei. Consumul de alcool duce la accidente, boli cardiovasculare si ciroza hepatica. Cea mai mare problema este reprezentata de faptul ca, in ultimii ani, numarul consumatorilor creste printre adolescenti. In Romania, conform ultimului studiu doar 26% dintre fete si 11% dintre adolescentii de sex masculin sunt abstinenti. Aproximativ 50% dintre adolescentii romani afirma ca au inceput sa consume alcool inainte de varsta de 13 ani. Cei drept, in tara noastra, procurarea bauturilor alcoolice este relativ facila, alcoolul fiind disponibil in supermarket-uri, alimentare, restaurante, baruri, discoteci, unde este vandut inclusiv persoanelor sub varsta minima legala de18 ani, desi acest lucru este interzis prin lege. Consumul de alcool de la varste fragede poate fi stopat printr-o educatie sanatoasa in cadrul familiei, iar daca devine intr-adevar o problema consilierea psihologica este cel mai bun ajutor, indiferent de varsta consumatorului.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe