Nu au parte de educatie si asta ii condamna la o viata traita in saracie si mizerie! Fara scoala nu pot spera la un viitor mai bun. Din cauza conditiilor materiale din familie si a nevoi de a-si asigura prin propriile forte traiul, tot mai multi elevi abandoneaza scoala pentru a munci. Cele mai multe cazuri se inregistreaza de obicei in mediul rural. Rata abandonului scolar din Romania a trecut cu mult peste media europeana, tara noastra fiind depasita doar de state ca Portugalia, Malta si Turcia.
Statisticile arata ca in fiecare an , foarte multi absolventi de clasa a VIII-a au abandonat studiile dupa sustinerea evaluarilor nationale. In aceeasi situatie se afla si copiii cu cerinte educative speciale care au renuntat la studii. Saracia ii condamna pe acesti copii la o un viitor lipsit de perspective, in care doar norocul si dorinta de a avea un trai mai bun ii mai poate salva. Pentru cei mai mici dintre ei au fost infiintate centre de zi, cum sunt cele din Dambovita: cel de la Razvad, sau centrul Danut din Targoviste. Totodata, familiile nevoiase au primit sprijin pentru a-I trimite pe copii in continuare la scoala, cum este cazul celor din Gura Sutii, care primesc tichete sociale, imbracaminte si incaltaminte. Cele mai recente date ale CE şi UNICEF arată că în România avem o rată a abandonului şcolar peste media europeană. In Romania, rata abandonului scolar a fost de 18,4% in 2010, de 17,5% in 2011 si de 17,4% in 2012 si de 17,3 % in 2013. Obiectivul national pentru 2020 este reducerea abandonului scolar la 11,3%.
Pe langa cauzele economice se mai adauga si cele de alta natura. Statisticile arata ca abandonul şcolar afectează în special patru categorii de copii: cei de etnie romă, cei care au crescut în familii sărace, cei din mediul rural şi cei cu dizabilităţi. Un factor care a favorizat acest fenomen este si faptul ca părinţii sunt plecaţi în străinătate.
Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi