Performanta pe stomacul gol nu se poate! Asta spun asistentii sociali, care de ani intregi cer conditii mai bune pentru profesia lor. Ingropati in hartiile pe care le au de rezolvat zilnic, asistentilor sociali abia le mai ramane timp sa deruleze si anchetele sociale la familiile nevoiase. Situatia este grava in multe localitati din Dambovita, unde asistatii sunt de ordinul sutelor. Si pe langa greutatile pe care le intampina, asistentii sociali nu sunt motivati nici de lefuri. In mediul rural, unii nu incaseaza lunar mai mult de 800 de lei pe luna.
De asistentii sociali depinde daca o persoana isi primeste sau nu ajutorul de incalzire sau daca se trage un semnal de alarma in cazul famiilor sau copiilor care se zbat intr-o saracie lucie. De cat de bine isi face el treaba, depinde ajutorul financiar pe care il primesc de la stat cei care se afla intr-o situatie de risc social. Li se cere profesionalism, dar nu li se ofera multe lucruri. Prima nemultumire o reprezinta salariile mici din domeniu, o persoana ajungand sa fie platita si cu 800 de lei pe luna.
Si pentru ca salariile sunt unele de mizerie, nici profesionistii nu se inghesuie catre acest domeniu. O recunosc reprezentantii Colegiului National al Asistentilor Sociali, care spun ca in multe comunitati rurale, asistentii sociali lipsesc cu desavarsire. In Dambovita de exemplu, sunt numai 169 de asistenti sociali. Alte 78 de persoane sunt desemnate sa aiba atributii in domeniul asistentei sociale. Problema este ca nu au studii superioare de specialitate si sunt primarii unde persoana care se ocupa de asistenta sociala, mai are si alte atributii. Numarul cazurilor de care trebuie sa se ocupe acestia a depasit demult orice standard european, sustin reprezentantii lor.
De multi ani, angajatii din asistenta sociala cer conditii mai bune de lucru si salarii mai mari, dar, in ciuda promisiunilor de pana acum, oamenii nu au vazut un leu in plus, iar criza de personal si de profesionisti ramane si ea fara rezolvare.
ECHIPA: Mădălina Zăbavă/Ciprian Rusa