Romanii sunt tot mai saraci de la un an la altul, iar asta se vede si in statistici. Tara noastra ocupa ultimul loc intr-un clasament al statelor europene, din punct de vedere al nivelului de trai al populatiei. Riscul de saracie este tot mai mare, iar programele pentru combaterea acestui fenomen s-au rezumat pana acum la ajutoare sociale, care, nu de putine ori, nu ajung la cei care au nevoie de ele. Cei mai multi dintre romanii saraci lipiti sunt din mediul rural, arata statisticile.
Aceasta batrana nu stie despre statistici sau clasamente europene despre nivelul de trai, nici ce sunt politicile de combatere a saraciei. Ea stie insa ca in fiecare luna trebuie sa traga de fiecare banut si sa faca economii la sange. Cum a primit pensia, 300 de lei, s-a grabit sa isi plateasca facturile si sa cumpere cateva alimente. I-au mai ramas 100 de lei, cu care trebuie sa se intretina o luna.
Preturile tot mai mari la alimente si utilitati o obliga sa faca sacrificii in fiecare luna.
Pana acum, singurele metode gasite de autoritati pentru combaterea saraciei au fost acordarea de ajutoare de la stat. Numai in judetul Dambovita, sunt distribuite in fiecare sezon rece peste 20.000 de ajutoare pentru incalzirea locuintei, 6500 de alocatii pentru sustinerea familiei si 8000 de ajutoare sociale. Acesti bani ii ajuta pe oameni sa supravietuiasca, nu le garanteaza insa un trai decent.
Mădălina Zăbavă
Loredan Bouroșu