PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SCHIMBĂRILE DIN SĂNĂTATE…ÎN AȘTEPTARE – VIDEO

SCHIMBĂRILE DIN SĂNĂTATE…ÎN AȘTEPTARE – VIDEO

de admin
3 vizualizări

Ziua de 1 aprilie ar fi trebuit sa fie ziua marilor schimbarii in sistemul de sanatate autohton. Tratamente de ultima generatie, conditii de spitalizare mai bune pentru bolnavi si salarii mai mari pentru medicii care muncesc mai mult sunt doar o parte dintre schimbarile care trebuiau sa aiba loc incepand de marti, insa pentru moment acestea au ramas doar ideii puse pe hartie. Insa, cum conducerea Sanatatii s-a schimbat, trebuie schimbat si planul, cea mai recenta decizie a noului ministru este cea de-a scoate din schema coplata, taxa care a intrat in vigoare cu un an in urma.
La 1 aprilie, ar fi trebuit sa existe un pachet de servicii medicale de baza. Ceea ce insemna ca de marti Romania ar fia avut o lista cu servicii medicale pe care le asigura statul din contributia pe o achita fiecare roman la sanatate luna de luna.
Acum 7 luni de zile, fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu sustinea ca noul pachet de baza va stabili o ordine a sistemului medical in urma caruia fiecare pacient va sti exact ce pasi are de urmat. In functie de simptome, romanii apelau la serviciile medicale ale medicului de familie sau ale celui din ambulator, „aerisind” in acest fel spitalele.
Aceasta reglementare ar fi fost cea mai importanta de la introducerea sistemului de asigurari in România. Numai ca proiectul a fost amanat de actualul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicoiu. Care a facut la fel si cu un alt proiect important ce viza aparitia noii liste de medicamente compensate si gratuite, lista nereactualizata de sase ani.
Ca noutate in procesul de transformare al sistemului sanitar, noul ministru doreste sa scoata din circuit coplata, taxa care a intrat in vigoare anul trecut. La aest moment pacientii platesc la externare intre 5 si 10 lei, suma stabilita de fiecare spital in parte. Sunt scutite insa de la plata urgentele, bolnavii cronici inclusi in programele nationale si care au nevoie de mai multe internari pe an, copiii si tinerii pana in 18 ani, gravidele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei si persoanele cu handicap.
Scoplul acestei taxe era acela de a descuraja internarile fictive dar mai cu seama se dorea ca prin acesti bani sa fie imbunatatite conditiile spitalicesti.
Din pacate, spitalele nu au reusit sa stranga prea multe fonduri din coplata. In conturile celor aproape 400 de unitati sanitare publice din Romania au intrat pana la 31 decembrie doar 5 milioane de lei, de aceea actualul ministru a declarat ca va face o analiza si va decide daca taxa va fi pastrata sau nu.

Ilona Rotaru
Radu Constantinescu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe