PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » AERUL, O AMENINȚARE LA ADRESA SĂNĂTĂȚII – VIDEO

AERUL, O AMENINȚARE LA ADRESA SĂNĂTĂȚII – VIDEO

de admin
15 vizualizări

Poluarea aerului este una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii. Potrivit statisticilor, numai in ultimi doi ani mai bine de 10 milioane de persoane din intreaga lume au fost ucise de noxele din aer. La fel de ingrijorator este si fatul ca peste 80% dintre europeni respira aer al carui nivel de poluare depaseste limitele admise. In acest sens, Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca trebuie luate masuri urgente pentru reducerea emisiilor toxice, care provoaca boli mortale.
Specialistii sustin ca poluarea aerului a devenit fara nicio indoiala principalul risc pentru sanatate legat de mediul inconjurator, din intreaga lume. Potrivit raportarilor Organizatiei Mondiale de Sanatate numai in 2012 s-au inregistrat sapte milioane de decese adica 12,5% din totalul deceselor din toata lumea.
Rezultatele studiilor arata ca riscurile cauzate de poluarea aerului sunt mai importante decat se credea, mai ales in ceea ce priveste cardiopatiile si accidentele vasculare cerebrale dar joaca un rol covarsitor si in apartie deverselor forme de cancer. In plus aerul poluat scade cu aproape 1 an durata de viata a unui cetatean european, atrag atentia medicii.
Cifrele din anii trecuti sunt extrem de nelinistitoare, in 2012, 3,7 milioane de persoane au decedat din cauza efectelor poluarii exterioare si 4,3 milioane din cauza poluarii aerului din gospodarii, adica fumul si emisiile asociate cu aparatele de gatit, cu lemne sau carbuni, sau din cauza mijloacelor de incalzire.
Cand vine vorba despre tara noastra, Romania este unul dintre statele cu cel mai mare grad de poluare atmosferica din Europa. Politicile de clima si energie pe care le aplica tara noastra sunt insuficiente pentru a putea spune ca ne indreptam spre o economie bazata pe un consum redus de carbon. In unele zone ale tarii nivelul de poluare a aerului este depasit chiar si cu 40%.
Cu toate astea specialistii spun ca in regiunea Sud Muntenia lucrurile nu stau deloc rau la capitolul poluare.
Din pacate, tara noastra duce lipsa unei strategi pe termen lung in domeniul forestier, dar si inexistenta unor acorduri care sa aduca imbunatatiri in zona eficientei energetice.
O bila neagra pentru Romania este si lipsa obiectivelor nationale strategice pentru perioada de dupa 2020.
Si asta pentru ca strategia noastra actuala se bazeaza pe obiectivele europene in materie de politici de clima.
Daca statele europene ar urma exemplul tarilor cu cele mai bune rezultate in fiecare sector de activitate sau in zona de politici, ar indeplini doua treimi din efortul necesar pentru atingerea obiectivelor. Mai exact, aceasta ar insemna dublul mediei actuale.

Ilona Rotaru
Ciprian Rusa

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe