PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SCOALA PE BANII PARINTILOR

SCOALA PE BANII PARINTILOR

de Andrei Oprescu
35 vizualizări

Scandalurile din invatamant s-au tinut lant in ultima perioada! Profesorii sunt acuzati de parinti ca le cer bani pentru orice, de la creta pana la cadouri scumpe de sarbatori, iar dascalii se plang ca educatia primita de elevi in familie lasa mult de dorit, iar ei trebuie sa se lupte cu morile de vant. Pe langa cele doua tabere, vine si reactia intarziata a autoritatilor, care s-au obisnuit sa inchida ochii in fata unei realitati tot mai evidente: invatamantul „gratuit” din tara noastra costa! Si asta se vede si in rata abandonului scolar. Copiii parasesc scoala si din cauza saraciei!

Reporterii MDI TV au vrut sa afle cat de gratuit este invatamantul in tara noastra. Reactia cadrelor didactice este clara.

Acest cadru didactic este insa contrazis de cei care simt in propriul buzunar cat de gratuit este invatamantul obligatoriu din Romania. Parinti si de multe ori bunici, se zbat sa faca fata tuturor cheltuielilor pentru a-si tine micutii in scoala. Primul pe lista este fondul scolii sau fondul clasei, ilegal dar obligatoriu.

In repetate randuri, oficialii din educatie au iesit cu declaratii prin care fondul clasei este scos in afara legii. In unitatile de invatamant, in acte el nu exista. In realitate insa, de multi ani, parintii afla la sedintele de la scoala, chiar de la clasa I, ca trebuie sa cotizeze o anumita suma de bani anual sau semestrial. In Targoviste, fondul clasei porneste de la cativa lei si ajunge pana la cateva zeci de lei. Dar ilegalul fond al clasei nu este singura cheltuiala pe care trebuie sa o suporte parintii. Se cer bani si pentru zugraveli, modernizari, xerox si tot felul de caiete speciale si culegeri pentru copii. Mai nou, parintii trebuie sa plateasca si paza scolii. De sarbatori, trebuie alocat un buget si pentru cadourile cadrelor didactice. Parintii nu isi pot trimite copilul la scoala fara cel putin un buchet de flori, asa cum este obiceiul.

Ce se intampla cu micutii care provin din familiile sarmane? Pe langa rusinea pe care o simt, atunci cand parintii lor nu le pot cumpara cele necesare pentru scoala, mai este si problema banilor pe care nu ii pot plati la clasa, ca si colegii lor.

Pentru ca invatamantul din tara noastra este gratuit doar pe hartie, multi copii abandoneaza scoala. Aceasta mama din Targoviste nu are serviciu, iar sotul ei lucreaza cu ziua. Are doi copii in scoala, iar cel mai mare ar fi trebuit sa treaca in clasa a noua. A abandonat insa scoala, pentru ca nu avea de unde sa plateasca nici macar naveta.

ECHIPA: Madalina Zabava / Loredan Bouroșu, Radu Constantinescu

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe