PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ȘCOLIȚI DIN FAȘĂ – VIDEO

ȘCOLIȚI DIN FAȘĂ – VIDEO

de admin
3 vizualizări

Oficialii din educatie vor ca invatamantul sa fie obligatoriu, de la varsta de trei ani. Masura ar urma sa fie aplicata incepand cu anii 2018-2019. De anul viitor insa, va fi introdusa obligativitatea grupei mari, la gradinita, la varsta de cinci ani. Din pacate insa, ceea ce uita autoritatile, este ca nu este suficient sa ii oferi unui copil un loc intr-o clasa, pentru a putea beneficia de educatie. De cele mai multe ori, din cauza saraciei, parintii nu isi dau copiii la scoala, nici macar in clasa intai sau minorii abandoneaza scoala inainte de a absolvi opt clase.

Minsitrul Educatiei, Remus Pricopie a spus ca invatamantul obligatoriu in gradinite, de la varsta de trei ani, ar putea fi introdus incepand cu anii 2018-2019.

„Învăţământul obligatoriu de la trei ani nu se va întâmpla anul acesta, poate nu se va întâmpla nici în următorii doi ani, dar progresiv, în maximum patru sau cinci ani, trebuie să ajungem acolo”, a declarat acesta.
Minsitrul a explicat ca pregatirea copiilor in gradinite ar trebui sa inceapa de la varsta de trei ani, aratand ca unii specialisti sunt de parere ca educatia trebuie inceputa inca din primul an de viata.
In teorie totul suna frumos, in realitatea insa rata abandonului scolar arata ca minorilor nu le este respectat dreptul la educatie. De cele mai multe ori, saracia ii tine pe copii departe de carte. Parintii nu ii trimit la scoala, pentru ca ii pun la munca sau pur si simplu pentru ca nu au bani de haine si rechizite.
In Targoviste, de exemplu, daca nu ar fi existat centrul Danut, unde vin zilnic peste 40 de copii, acestia nu ar fi avut parte de educatie. Provin din familii sarmane, iar aici sunt ajutati sa isi faca temele, au parte de rechizite, dar si de hrana. In plus, misiunea reprezentantilor centrului este si sa ii convinga pe parinti sa isi tina copii in scoala, chiar daca nu au posibilitati financiare.

Cand vorbim despre saracie, scoala, mai mult sau mai putin gratuita, nu este de ajuns. Din pacate, se pare ca autoritatile nu reusesc sa invete aceasta lectie. Invatamantul obligatoriu de la trei ani, in lipsa unor mijloace de sprijin pentru familiile sarmane, nu va avea niciun efect.

Mădălina Zăbavă
Eugen Bănescu

http://youtu.be/ibuq3rqra8c

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe