PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SE SCUMPEȘTE VIAȚA – VIDEO

SE SCUMPEȘTE VIAȚA – VIDEO

de admin
7 vizualizări

Scumpiri in cascada in mai putin de 3 saptamani. De la 1 aprilie o familie obisnuita din Romania va fi nevoita sa plateasca mai mult pentru cele necesare traiului de zi cu zi, chiar cu 40 de lei pe luna mai mult decat acum. Sunt anuntate cresteri de preturi la curent electric, gaze si carburanti. Toate aceste majorari ar putea sa genereze scumpiri in lant, inclusiv la alimente. In plus, de la 1 aprilie se scumpesc si tigarile.

Scumpirile de la 1 aprilie nu sunt o pacaleala, dupa cu anunta oficialii. De luna viitoare va intra in vigoare acciza suplimentara de sapte eurocenti pe litrul de carburant. Noua taxa va duce la scumpirea benzinei si a motorinei cu 40 de bani pe litru. Daca luam in calcul ca o familie obisnuita consuma aproximativ 50 de litri de benzina sau motorina în fiecare luna, aceasta inseamna 20 de lei in plus la factura lunara.

Curentul se va scumpi si el, insa exista doua variante de calcul. Daca presedintele Traian Basescu promulga legea certificatelor verzi vom avea o scumpire mai modesta, de 1%, pentru ca s-au alocat certificate verzi suplimentare pentru anul trecut. Daca presedintele nu va promulga Legea Certificatelor Verzi in aceasta luna, cota certificatelor verzi de pe facturi va creste cu circa 50%, potrivit caluculelor Guvernului, ceea ce va duce la o scumpire a energiei electrice de 3-5%.

Tot de la 1 aprilie gazele naturale se vor scumpi cu 2%, pentru ca este o noua etapa de liberalizare a preturilor pentrun populatie. Vor mai urma doua runde de scumpiri ale gazelor, de la 1 iulie şi 1 octombrie, de cate 3 procente fiecare.  Efectu sumpirilor? Cei care au centrala termica de apartament vor plati de la inceputul lunii viitoare 171 de lei la gaze, cu patru lei mai mult decat pana acum.

50 de bani in plus vom plati si pentru un pachet de tigari din cauza majorarii accizelor. La 30 de pachete pe luna, vom cheltui cu 15 lei mai mult decat pana acum. Adică 435 de lei.

In total, o familie de trei persoane va plati pe carburanti, utilitati si tigari putin peste 1.000 de lei pe luna incepand din aprilie, cu aproape 40 de lei mai mult fata de cat cheltuia in martie.

Din pacatae, toate aceste scumpiri risca sa aduca alte scumpiri in lant, intrucat costurile cu energia este unul important pentru fiecare producator din Romania.

 

 

Ilona Rotaru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe