Lipsa cronică de mișcare duce la îmbolnăvirea întregului organism
Cei care sar in mod constant peste pauza de pranz de la serviciu si se multumesc sa manance un sandwich chiar in fata monitorului si sa bea o cafea fara sa se ridice de la birou, risca sa ajunga la complicatii medicale serioase. Asta pentru ca ar trebui sa se ridice cat mai des de pe scaun daca au un serviciu sedentar.
Mii de romani se trezesc la primele ore ale diminetii, iau liftul, se urca in primul mijloc de transport, ajung la locul de munca si stau la birou cel putin opt ore pe zi. Iar seara, pentru a se relaxa se aseaza confortabil pe canapea, cum altfel decat in fata televizorului. Daca facem un calcul rapid al orele in care stam jos, aflam ca ne petrecem trei sferturi din viata in pozitia sezut. Specialistii atentioneaza insa ca sedentarismul ne imblonaveste mai repede decat am putea crede.
Desigur, din cauza inactivitatii inima este cea care sufera cel mai mult. Nu e de mirare ca infarctul apare tot mai des si in randul tinerilor. Si muschii se atrofiaza mult mai devreme. Din aceasta cauza persoane sedentare sunt expuse unui risc mai mare de fracturi. Creierul are si el de suferit, pentru ca nu primeste destul oxigen. Astfel, celulele mor mai repedea si problemele cu memoria vor aparea mai devreme. Exista studii care spun ca un sedentar care sta pe scaun la serviciu, dar face miscare seara, are un risc de deces cu 40% mai mare decat o persoana care sta jos mai putin de trei ore. De aceea, specialistii sustin ca este foarte important sa stim cum sa stam corect la birou dar si cum sa facem un exercitiu de intindere atunci cand simtiti tensiune.
Daca vi se pare prea greu, atunci este recomandat ca macar o data la fiecare jumatate de ora sa va ridicati de pe scaun pentru cinci minute. In acest mod intregul organism va avea de castigat. La fel de adevarat este ca nu puteti renunta la locul de munca, insa dupa terminarea programului este esential sa facem cat mai multa miscare.
Echipa: Ilona Rotaru , Ciprian Rusa