PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SFANTUL ILIE, TRADITII SI SUPERSTITII

SFANTUL ILIE, TRADITII SI SUPERSTITII

de Mditv
8 vizualizări

Zi de sarbatoare pentru credinciosi! In fiecare an, pe 20 iulie, crestinii ortodocsi sarabatoresc ridicarea la cer a Sfantului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanti prooroci din Vechiul Testament, Sfantul Ilie este celebrat ca un mare facator de minuni si aducator de ploi, in vreme de seceta. In popor, este considerat ocrotitorul recoltelor, dar si patronul apicultorilor. Le uram si noi „La multi ani”, tuturor celor care poarta numele Sfantului Ilie.

Sfantul Prooroc Ilie s-a nascut intr-o familie credincioasa. Se spune ca tatal sau a vazut la nasterea lui ingerii Domnului, infasurandu-l in scutece de foc si hranindu-l cu vapai. In limba vechilor evrei, numele sau semnifica ravna pentru Dumnezeu.

In traditia populara, Sfantul Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor. Oamenii cred ca atunci cand se produc fenomene meteo periculoase, de fapt Ilie traverseaza cerul cu caruta lui de foc, pentru a ne ocroti. Potrivit traditiilor, de Sfantul Ilie se mananca pentru prima data roade noi de mere si struguri, nuci si alune. Sfantul este considerat si ocrotitorul apicultorilor, in aceasta zi, la sate, fiind recoltata mierea de albine.

Superstitiile populare spun ca pe 20 iulie nu se lucreaza de teama pagubelor: traznete, ploaie si grindina. De Sfantul Ilie, peste 127.000 de romani isi sarbatoresc onomastica, iar cei mai multi sunt barbati. Dintre femei, cele mai multe poarta numele de Ilinca.

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe