PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SINDICATELE SE CEARTĂ, ANGAJAȚII PIERD – VIDEO

SINDICATELE SE CEARTĂ, ANGAJAȚII PIERD – VIDEO

de Andrei Oprescu
10 vizualizări

Angajatii sunt fara aparare in fata patronilor si chiar a statului, striga de mai bine de un an sindicalistii, nemultumiti de actuala lege a Dialogului Social, care sustin ei, mai mult le pune pumnul in gura decat sa incurajeze dialogul cu patronatele si autoritatile, in avantajul salariatilor. De strigat au strigat chiar si la protestele organizate ca vor modificarea legislatiei, dar nici pana acum nu au obtinut nimic. De ce s-a ajuns in aceasta situatie? Surprinzator sau nu, vina o poarta si sindicatele, care nu au reusit sa ajunga la o intelegere si sa propuna un proiect comun. In aceste conditii, patronatele si autoritatile nu se grabesc sa imbunatateasca legea. Din pacate, singurii care au de suferit din aceasta lupta sunt angajatii, care nu se pot apara impotriva abuzurilor patronilor.

Ministrul delegat pentru Dialog Social a precizat la Targoviste ca intarzierile la modificarea pachetului de legi sociale sunt cauzate de neintelegerile intre sindicate si patronate. Cand se razgandesc unii, cand altii. Mai grav este insa ca si sindicalistii se cearta intre ei. Marul discordiei este reprezentativitatea, confederatiile cer sa scada la 35%, iar sindicatele mari, care au peste 50% refuza. Unii lideri de sindicat recunosc faptul ca angajatii au de suferit din cauza celor care in loc sa ii apere de abuzurile patronilor sau autoritatilor, pun pe primul plan propriile interese.

Potrivit actualelor prevederi legale, pentru ca un sindicat sa fie reprezentativ la nivel de societate trebui sa aiba cel putin 50% din personalul contractula din societatea respectiva, lucru foarte greu de realizat. Liderii de sindicat nu mai sunt protejati de lege, ci pot fi oricand dati afara de angajator. Mai mult, legea 62 din 2011 nu mai obliga patronatele sa-i invite la sedintele consiliilor de administratie pe reprezentantii sindicatelor, astfel ca angajatii afla prea tarziu masurile luate de conducerea societatii.

 

ECHIPA: Madalina Zabava / Radu Constantinescu

 

 

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe