PRIMA PAGINĂ » SISTEMELE DE IRIGATII, LA PAMANT

SISTEMELE DE IRIGATII, LA PAMANT

de Andrei Oprescu
22 vizualizări

Tot ce a fost bun odinioara s-a dus pe apa sambetei. Daca inainte de Revolutie, in Dambovita erau amenajate sisteme de irigatii pe mii de hectare de teren arabil, astazi mai sunt doar pe 800 de hectare.  In rest, culturile stau la mana cerului. Daca ploua avem recolte bogate, daca nu asteptam un an mai bun. Agricultorii se gandesc cu teama la culturile  din aceasta toamna, in conditiile in care meteorologii anunta o vara secetoasa.

 

Amenajarile inca exista pe cele 35 de mii de hectare, insa din anul 2008 au fost trecute in conservare. Practic au fost demontate statiile si depozitate. Au ramas numai santurile, pentru ca in mare parte conductele ingropate in pamant au fost furate de hotii de fier vechi, dupa ce au ramas nepazite. In tot judetul, Administratia Nationala a Imbunatatirilor  Funciare Dâmbovita, nu poate face prea multe pentru a impiedica furturile. Personalul a fost redus treptat, ajungandu-se la doar 7 angajati, ca urmare a restructurarii ANIF.

 

In prezent, doar în comuna Odobeşti mai există o statie de pompare care functioneaza si care acopera doar o suprafata de 800 de hectare. Apa este asigurata din Paraul Rastoaca prin doua conducte mari, care sunt pompate catre conductele ingropate in camp. Statia este proprietatea Organizatiei pentru Irigatii Rastoaca, infiintata in anul 2002 si este singura statie in sistem amenajat care mai exista in Dambovita.

 

Oamenii care mai sunt racordati la sistemul de irigatii platesc 10 lei pentru fiecare hectar irigat si fac cerere cu o zi inainte la statia de pompare. Solutia pe care o vad la aceasta data specialistii in agricultura este ca proprietarii de terenuri sa se asocieze si sa preia vechea infrastructura. Adica, ce a mai rams din ea.  In Dâmbovita a mai fost infiintata o organizatie, la Potlogi, care s-a constituit juridic, dar care nu funcţioneaza pentru ca nu a preluat, inca, patrimoniul. Marea greseala cu sistemele de irigatii s-a facut in anul 2010, insa. Cand Ministerul Agriculturii a pierdut trenul. Pana atunci se putea repara infrastructura, dar nimic nu s-a facut. Acum, singura varianta este sa fie accesate fonduri europene pe Masura 1.2.5., dar putini se arata interesati.

Echipa: Corina Slămnoiu/ Viorel Mateescu

http://youtu.be/lFrzLP8QZPc

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe