PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ȘOMERI DE LA 16 ANI – VIDEO

ȘOMERI DE LA 16 ANI – VIDEO

de admin
4 vizualizări

Someri, la numai 16 ani. Asa ajung multi tineri, care imediat dupa absolvirea a zece clase, au o singura tinta: birourile agentiilor de ocupare, pentru a primi indemnizatia de la stat. Din pacate acestia sunt singurii bani cu care reusesc sa se descurce macar o perioada, pentru ca gasirea unui loc de munca, la aceasta varsta este o misiune aproape imposibila. In aceste conditii, de la un an la altul, tot mai multi tineri ajung sa traiasca din banii parintilor.
In judetul Dambovita, din 14.800 de someri inregistrati, peste 1500 nu au implinit varsta de 25 de ani. Tinerii se aleg cu statutul de somer inca de la 16 ani. Abia ies de pe bancile scolii si isi dau seama ca singurii bani pe care ii pot castiga mai usor sunt cei de la stat, respectiv indemnizatia de somaj. Si asta pentru ca piata locurilor de munca nu este deloc ofertanta pentru ei. In plus, cei mai multi dintre ei ies din scoli fara sa stie sa faca mai nimic. Fara prea multe cunostinte si fara experinta nu prezinta interes pentru angajatori. Asa s-a ajuns ca in tara noastra, potrivit celor mai recente studii, 20% dintre tineri sa fie inactivi, in crestere cu patru procente fata de acum cinci ani.
ei mai multi someri sunt cei care au studii putine, au absolvit scoli de arte si meserii sau ciclul inferior al liceului. Pentru a-i incuraja pe patroni sa angajeze tineri, statul le ofera si subventii, scutiri de la plata contributiilor de asigurari sociale sau sume de pana la 1000 de lei. Nici macar acestea nu ii conving pe angajatori sa incadreze tineri fara experienta. In Regiunea Sud Muntenia, cei mai multi someri tineri au fost inregistrati anul trecut in Prahova, peste 4100, iar cei mai putini in Ialomita, sub 1500.

Mădălina Zăbavă
Eugen Bănescu

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe