Fug ca dracu de tâmaie de locurile de muncă, dar primesc lună de lună banii de la stat fără nicio grijă. Este realitatea din România care nu pare să bată deloc cu statisticile oficiale. Mai exact în Dâmbovița în primele nouă luni ale anului au fost suspendate 1265 de dosare de ajutor social, culmea însă, doar 3 persoane au rămas fără ajutor social pentru că au refuzat un loc de muncă sau nu au participat la cursuri și burse ale locurilor de muncă. În teren lucrurile se văd altfel. Sute de abonați la banii statului se perindă pe la burse doar pentru a primi ștampila de prezență. AJOFM se scuza că de abia de acum înainte, odată cu intrarea in vigoarea a legii împotriva lenei, se vor lua măsuri drastice.
Martie 2018, Bursa locurilor de muncă la Târgoviște, bursa dedicată exclusiv beneficiarilor de ajutor social. Autoritățile și-au propus să le găsească un loc de muncă, dar s-au lovit de un zid puternic, zidul lenei. Pirandele s-au rugat de angajatori să le trimită acasă, în timp ce bărbații au refuzat locul de muncă pe motiv că sunt bolnavi. Ofertele nu s-au lipit de ei. Pentru a primi bani de la stat, trebuie să participe la astfel de burse și să presteze și muncă în folosul comunității, însă cei mai mulți sunt scutiți cu adeverințe medicale. Nu s-au interesat deloc de oportunitățile angajatorilor și au cerut doar să primească o hârtie pe care scrie că și-au căutat de muncă. Octombrie 2018, se prezinta raportul beneficiarilor de ajutor social la Colegiul Prefectural Dâmbovița. AJPIS anunță încetarea ajutorului social pentru 1812 persoane și suspendarea a 1265 de dosare, ca urmare a datelor provenite din teritoriu. Până aici, nimic anormal, instituția și-a făcut datoria.
Da, ați auzit bine, doar trei dosare au fost suspendate ca urmare a refuzului unui loc de muncă sau refuzul de a participa la servicii de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de AJOFM Dâmbovița. Pare incredibil, chiar ireal, în contextul în care asistații social vin cu sutele doar să bifeze prezența și apoi fug de ofertele de joburi. AJOFM Dâmbovița se scuză că numărul a scăzut în ultimii ani. Prefectul județului se simte deranjat de întrebarea jurnalistului. De ce apar în statistici doar 3 astfel de cazuri?
Vine și salvarea. Legea împotriva lenei a intrat în vigoare de luna aceasta.
Legea nr. 192/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat
„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”.
Se arată în lege. Reprezentanții AJOFM Dâmbovița răsuflă ușurați. Au găsit motivația, vidul legislativ de până acum. Cu noua lege vor putea lua măsuri drastice.
Legea prevede că pentru sumele acordate, beneficiarii trebuie să presteze lunar muncă, la solicitarea primarului: lucrări de salubrizare, întreţinere spaţii verzi, de întreţinere obiective publice, inclusiv activităţi de sprijinire a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. În perioada ianuarie- septembrie 2018 în Dâmbovița au fost în medie pe lună 6655 de beneficiari de ajutor social pentru care statul a plătit 15.671.681 lei cu tot cu polițe de asigurare. În septembrie 2018 mai erau 6069 de beneficiari pentru care statul plătea 1.560.223 lei într-o singură lună.