PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » SUBVENŢII (ŞI) PENTRU ÎNCĂLZIREA ELECTRICĂ – VIDEO

SUBVENŢII (ŞI) PENTRU ÎNCĂLZIREA ELECTRICĂ – VIDEO

de Andrei Oprescu
3 vizualizări

Cresterea  pretului la gaze si energie electrica de pana acum si majorarile preconizate pentru perioada urmatoare i-a adus in pragul disperarii pe multi dintre romani. Pentru a nu se ajunge din nou la proteste din cauza facturilor prea mari,  parlamentarii romani au venit cu o solutie in premiera in domeniul ajutoarelor sociale. Acestia au aprobat introducerea de subventii pentru incalzirea cu energie electrica, pe langa cea cu lemne sau gaze naturale.  Solutia este binevenita pentru dambovitenii  care se temeau ca nu vor mai reusi sa plateasca facturile uriase la gaze si vor fi nevoiti sa tremure de frig, in propriile locuinte.

Calendarul liberalizarii pretului la gaze si majorarea aplicata la 1 iulie i-a pus pe jar pe multi dintre dambovitenii cu venituri foarte mici  pentru care singura solutie pe timp de iarna este reducerea pe cat posibil a consumului  chiar daca asta inseamna ca vor dardai. Potrivit autorităţilor, creşterea preţului la gaze va fi, în următorul sezon rece, de aproximativ 6%, iar la energia electrică de 10%, ceea ce a impus ajustarea corespunzătoare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei. Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat au avizat favorabil actualizarea nivelului ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei în sezonul de încălzire 2013 – 2014. Noutatea consta insa in introducerea ajutoarelor şi pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică.

Pentru multi dintre damboviteni aceasta ar fi o portita de salvare de la datorii acumulate la gaze si electricitate iar pentru altii un ajutor ca sa nu petreaca iarna in frig pentru a reduce consumul.

Ajutoarele pentru încălzirea cu electricitate vor varia între 240 lei – pentru familiile cele mai sărace (cu venituri până la 155 lei/persoană) şi 48 lei – pentru familiile cu venituri până la 615 lei/persoană. Aceste sume acoperă între 100% şi 20% dintr-un consum de aproximativ 16 kWh/zi.

Actul normativ prevede si faptul ca la solicitarea ajutorului de încălzire cu energie electrică este obligatorie ancheta sociala. In perioada 2013-2014 pentru toate ajutoarele de incalzire suma estimata este de 563,3 milioane de lei.

ECHIPA: Cătălina Sandu/ Răducu Rădoi

 

 

http://youtu.be/o5Zf4_y-xfo

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe