Cat de des ati auzit expresia “esti ceea ce mananci”? Sau faptul ca ciocolata te face mai activ, ca unele mancaruri te calmeaza sau ca unele iti dau o portie de fericire?! Unele teorii care se afla in spatele acestor afirmatii, par plauzibile. Specialistii sustin ca mancarea pe care o consumam ne hraneste atat corpul cat si spiritul. De cele mai multe ori, ceea ce manancam determina starea noastra de spirit, la fel cum in functie de starea emotionala alegem ceea ce urmeaza sa mancam.
Stiinta nu a recunoscut efectul direct pe care l-ar avea ceea ce mancam asupra starii noastre de spirit. Daca s-ar fi demonstrat stiintific faptul ca felul in care ne alimentam are o influenta directa asupra psihicului nostru…ar fi insemnat sa constientizam ca putem schimba starea de spirit cu o bucatica de ciocolata sau cu o friptura. Si cu toate acestea, foarte multa lume crede in legatura directa care exista intre alimentatie si psihic si chiar aceasta convingere poate crea legatura intre alimente si starile noastre emotionale.
Intre alimentatia pe care o alegem si felul in care ne simtim din punct de vedere emotional este o legatura extrem de stransa, asa ca fiecare aliment in parte trebuie ales tinand cont si de acest aspect. Astfel, metabolismul, hormonii si neurotransmitatorii nostrii vor functiona asa cum trebuie si ne vom putea concentra la maximum, ferindu-ne si de depresii.
Din cauza puternicei componente emotionale placerea de a manca ne face sa vrem, in fiecare zi, mancaruri nocive: cartofi prajiti, fripturi, mici si bere, inghetata, ciocolata.
Vrem carbohidrati cand suntem deprimati si mancam ceva care se digera usor astfel sa se elimine cat mai repede serotonina. In schimb dupa potopul de rasfat, energia scade rapid, la fel de rapid cum a si intrat. Produsele cele mai procesate au acest efect nociv, deci ele sunt cele mai rele mancaruri care ne ajuta sa ne deprimam.
Ilona Rotaru
Eduard Găiseanu