PRIMA PAGINĂ » Stiri » DAMBOVITA » ȚARA CERE MESERIAȘI – VIDEO

ȚARA CERE MESERIAȘI – VIDEO

de admin
4 vizualizări

Meseria nu mai este bratara de aur in Romania! Desi angajatorii cauta disperati candidati calificati intr-o anumita profesie, scolile profesionale au fost evitate de tineri in ultimii ani. Pentru a recrea o legatura intre piata muncii si absolventi, in aceasta luna se da startul reformarii invatamantului profesional in Romania. Burse, stagii de practica, certificate de calificare si o gama variata de domenii pentru care elevii romani pot opta, sunt doar cateva dintre metodele prin care autoritatile s-au gandit sa atraga candidatii.
O bună perioadă de timp, şcoala profesională a fost trasă pe linie moartă, într-o ţară în care industria şi agricultura au fost distruse. Liceele tehnologice încearcă să reînvie tradiţia formării meseriaşilor pe care îi cere piaţa de muncă secătuită de ramuri. Din acest an absolvenţii de gimnaziu au la dispoziţie 51.000 de locuri în învăţământul profesional din toată ţara. Mai mult, creşte durata învăţământului profesional de la doi ani la trei ani şi absolvenţii clasei a VIII-a pot opta pentru înscrierea la o şcoală profesională dacă nu vor să urmeze liceul. In judetul Dambovita, de exemplu oferta scolara pentru invatamant profesional cuprinde 16 unitati scolare.
Guvernul îşi propune ca prin reformarea învăţământului profesional să direcţioneze tinerii spre meserii cu deficit mare de personal, şi în acest fel, să scadă şomajul. In Dambovita sunt disponibile calificari profesionale in domeniile: electromecanică, mecanică, construcții, instalații și lucrări publice, turism și alimentație, industrie textilă și pielărie, silvicultură, electronica-automatizări.
Problema este ca oferta de scolarizare nu corespunde in totalitate cu cea de pe piata muncii. Astfel, potrivit economica.net, angajatorii caută candidați calificați în profesii pe care liceele și școlile profesionale nu le includ sau nu le mai includ în oferta de învățământ. Este vorba de macaragii, operatori CNC, operatori HVAC, vopsitori industriali, bobinatori, sau turnători.
Totodata, absolvenţii de şcoală profesională care vor să obţină diploma de Bacalaureat îşi pot continua studiile liceale, ei urmând să fie înrolaţi direct în clasa a XI-a, după absolvirea învăţământului profesional. Pentru a incuraja candidatii catre domeniile profesionale acestia vor primi si burse inca din clasa a IX-a si nu dintr-a X-a ca pana acum.
La finalul studiilor profesionale cu durata de 3 ani, absolvenții care promoveaza examenul de certificare a calificarii profesionale dobandesc un certificat. Totodata pe perioada studiilor ei pot participa la stagii de pregatire si primesc chiar si stimulente din partea partenerului de practica. Cu toate acestea, angajatorii se plang ca poti sa tragi cu tunul si nu gasesti un meserias bun zilele acestea. Schimbători de… piese sunt la tot pasul, dar tot mai rari sunt oamenii în salopetă care poartă meseria ca pe o brăţară de aur.
Romania are, pe de o parte, foarte multi meseriasi formați în vechiul sistem, disponibilizați de obicei din fabrici mari și combinate. Aceștia sunt buni meseriași, însă majoritatea nu sunt la curent cu tehnologia modernă.
Si nici tinerii nu par sa fie interesati de acest domeniu. Cei mai multi opteaza pentru joburi usoare. Aceasta tanara este studenta la Stiinte Economice si nici prin cap nu i-a trecut vreodata sa opteze pentru o meserie la o scoala profesionala.

Reporter: Cătălina Sandu
Imagine: Răducu Rădoi

Mai multe stiri

Acest website folosește cookies pentru a imbunătații experiența utilizatorilor. Presupunem că esti de acord, însă poți ai opțiuni Accept Află mai multe