Taranii nu joaca dupa regulile Uniunii Europene, chiar daca asta inseamna pentru ei falimentul. In acest an au intrat in vigoare normele europene pentru comercializarea laptelui, care le dau crescatorilor de animale mari batai de cap. Unii nici macar nu au incercat sa respecte noile reguli, renuntand sa mai comercializeze lapte. Oamenii spun ca sunt prea saraci pentru a-si putea permite investitiile cerute de noua legislatie. Nu au bani sa isi cumpere tancuri speciale de racire, asa ca au fost scosi de pe piata. Au ajuns sa isi vanda laptele marilor procesatori, pe un pret de mizerie.
Crescatorii de vaci din Dambovita se plang ca abia reuseau sa supravietuiasca, iar acum regulile impuse de Uniunea Europeana ii scot definitiv din joc. Taranii nu mai conteaza pe piata laptelui, pentru ca nu au bani sa faca investitiile necesare. Potrivit normelor impuse de UE, laptele nu mai poate fi vandut de micii producatori in piete decat daca a fost muls cu maximum 120 de minute inainte si ulterior racit cu ajutorul tancurilor speciale de racire. Crescatorii de animale spun insa ca nu au de unde sa scoata bani pentru astfel de instalatii de racire si procesare. In concluzie nu pot comercializa laptele in piata si sunt nevoiti sa il dea unor procesatori, pe un pret de nimic: un leu litrul de lapte. Oamenii sunt hotarati sa creasca mai putine vaci, iar laptele sa il vanda prin vecini, chiar daca asta inseamna profit foarte mic.
Acest crescator de animale din Ulmi, Dambovita povesteste ca nu are banii necesari pentru investitii. I-ar fi fost mai usor daca in localitatea sa ar fi existat un centru de colectare. Ori acesta s-a inchis in urma cu cativa ani, iar multi oameni din zona au renuntat sa mai creasca vaci, numarul animalelor reducandu-se de la 300 la 60.
ECHIPA: Madalina Zabava / Ciprian Rusa7