Discutiile despre taxa radio-Tv au revenit in agenda opiniei publice in urma unei decizii adoptate de una dintre camerele Parlamentului. Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege care prevede ca taxa poate fi platita doar de catre abonatii care au optat pentru ea. Propunerea a fost inaintata, pentru dezbatere, Senatului, care este camera decizionala.
In prezent, toate persoanele fizice achita taxa radio-Tv, care este colectata prin factura de energie electrica. Initiatorii proiectului de lege mentioneaza, in expunerea de motive, ca unui consumator nu i se poate impune cumpararea unui alt produs sau serviciu. Concret, initiatorii legii propun ca taxa radi-Tv sa fie platita doar de catre persoanele fizice care au optat pentru acest serviciu. In plus, ei subliniaza ca situatia este neconstitutionala, intrucat piata audiovizualului este diversificata si cetateanul are dreptul sa-si aleaga liber sursa de informare. De asemenea, persoanele care au un contract cu un operator de cablu achita de doua ori aceasta taxa, respectiv o data prin factura catre furnizorul de energie electrica si a doua oara prin acel contract, potrivit expunerii de motive a propiectului de lege.
In dezbaterea publica au aparut si argumente pro taxei radio-Tv. Potrivit acestora, toti cetatenii trebuie sa fie informati. Raspandirea nationala a serviciilor publice de televiziune si radio reprezinta unul dintre modurile in care este asigurat acest drept. Pe de alta parte, taxa reprezinta una dintre sursele de venit pentru televiziunea si radioul national.
Pentru a se aplica, proiectul de lege privind eliminarea obligatiei persoanelor fizice de a plati taxa radio-Tv trebuie adoptat si de Senat, dupa care sa fie promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial. Pentru persoanele fizice valoarea taxei radio-Tv este de 6,5 lei.
Valentin Popescu